Szép, de veszélyes rovar az amerikai gyapjaslepke



Öt rovar, ami embert is képes ölni.A Földön rengeteg ártalmatlan, kevésbé veszélyes és nagyon félelmetes állattal találkozhatunk, különösen akkor, ha külföldre utazunk, ezért jobb tisztában lenni azzal, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

Félni azonban nem csak a nagy testű állatoktól kell, hanem az olyan aprócskáktól is, mint egy hangya, méh, darázs, lepke, mert például ezeknek a rovaroknak is vannak olyan fajtái, amelyek akár embert is ölhetnek.

Amerikai gyapjaslepke: Látványra nagyon szép az Egyesült Államokban, főleg Texasban és New Jerseyben élő lepke, aminek csípése égést, émelygést, hasi fájdalmat, fejfájást, sokkot, duzzanatot és kiütést okozhat.

A lepke könnycsepp alakú, sárga, szürke vagy vörösesbarna árnyalatú, puha tüskéi könnyen a bőrbe ragadhatnak. A méreg ellen szappanos vízzel, jéggel teli zacskóval lehet védekezni, de ennél jobb megoldás lehet, ha ragasztószalagot tesznek a fájdalmas felületre, aminek lehúzásával meg lehet szabadulni az összes kis szőrtől, ami a lepkéről az áldozatra került.

Ázsiai óriás lódarázs: Ázsiában, elsősorban a japán hegyekben él. Az ázsiai óriás lódarázs szarvaiban hatalmas erő lakozik, az sem megnyugtató tény, hogy 30 másodperc alatt képes 40 méh elpusztítására, ám a legrémisztőbb mégis az, hogy a 6 milliméteres fullánkjával annyira erős mérget bocsát ki, hogy az még az emberi szövetet is képes feloldani.

Dorylus: Az afrikai erdőkben él ez a hangyafaj, amelynek egy kolóniája akár 22 millió egyedből is állhat. A hangyák naponta vándorolnak, miközben megtizedelik az útjukba kerülő rovarokat, de az emberekre, a kígyókra, a madarakra és az emlősökre is veszélyesek.

A 2,5 centiméteres hosszúsággal és erőteljes csáppal rendelkező hangya a fákról figyeli az áldozatát, amit széttép. Csapatostul még hatékonyabbak.

Pogonomyrmex maricopa: Az Egyesült Államok egyes területein élnek ezek a hangyák, amelyek mérge aminosavakból, peptidekből és fehérjékből áll össze. A hangya a csípőfogával megragadja az áldozatot, amibe annyiszor fecskendezi bele a mérgét, ahányszor csak tudja az elpusztulása előtt.

A pogonomyrmex maricopa mérge tizenkétszer erősebb, mint a méhé, és tizenkét csípésre van szüksége egy patkány megölésére. Egy ember esetében nagyjából 350 szúrás kell a biztos halálhoz. Ez a szám gyorsan megvan, mert ez a hangya csapatostul szokott támadni. Ha az egyik hangyának sikerül megcsípnie az áldozatot, akkor az olyan feromonokat bocsát ki, ami odavonzza a társait.

Afrikanizált méh: Ennek a rovarnak a kinézete erősen hasonlít házi méhre, a mérge pedig hasonló erővel rendelkezik, mégis ez a méh sokkal veszélyesebb, hiszen egyre jobban terjed az a típusa, amely akár ölhet is.

Az afrikanizált méhek kisebb rajok verődve élnek, és saját fészket építenek a gumiabroncsokban, ládákban, dobozokban és az üresen álló autókban. A gyilkos méhnek is nevezett faj messziről támad és rendkívül agresszívek.

Abban az esetben, ha valakit üldözőbe vesznek, akkor az illetőnek cikk-cakkban kell futnia, és minél előbb menedékbe kell bújnia. A vízbe ugrás kifejezetten rossz ötlet, mert ezek a méhek türelmesen kivárják, hogy az áldozat feljöjjön a felszínre, akkor pedig nincs menekvés előlük.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló