Kódolt leveleket fejthetnek meg a spanyol hírszerzők



Rejtélyek, amelyek esetében nagyon közel a megoldás.Legyen az a legrégibb, vagy a legfrissebb, de az emberek szeretik a rejtélyeket, mert izgalmasabbá teszi az életet, megdolgoztatja az agytekervényeket és sikerélményt ad, ha a tudósok bebizonyítják, hogy helyes elméletet állítottunk fel.

A világ azonban tele van olyan rejtélyekkel, amelyeknek a megoldása még mindig nagyon messze van, ám akad néhány, amely esetében a szakértők közel járnak a titok nyitjához.

Mit mondott a spanyol király a tábornokának: A spanyol történelem egyik legjelentőségteljesebb alakjaként ismerjük II. Ferdinánd aragóniai királyt, aki titkos kódos leveket írt Gonzalo de Cordoba tábornoknak a spanyol háború idején.

Az 500 éves kódot sokáig senki sem fejtette meg, ám nemrég a spanyol hírszerző szolgálat rájött a megoldókulcsra. A titkos kód 237 kombinált és 88 különálló szimbólumból állt, elválasztások nélkül, egybe függően. Remélhetőleg a National Intelligence Center (CNI) szakértői hamarosan lefordítják a titkos leveleket.

Ki volt Lyle Stevik: 2001-ben adta fel a leckét a hatóságoknak egy öngyilkosság, amelyben egy húszas éveiben járó fiatal férfi felakasztotta magát a moszkvai Amanda Park közeli motelben, ahova Lyle Stevik néven jelentkezett be. A fiatalember holttestét néhány nappal később fedezték fel.

A hatóság mindent megpróbált, hogy azonosítsák az elhunytat, de nem jártak sikerrel. Az ügyet még különösebbé tette, hogy a férfi néhány nappal szeptember 11-e után ölte meg magát, emiatt többen arra gondoltak, hogy köze lehetett a terrortámadásokhoz, de akár kém is lehetett.

2018 májusában a DNS vizsgálatból kiderült, hogy valójában ki volt Stevik, ám a rendőrség ezt az információt nem hozta nyilvánosságra, mert szeretnék megvédeni a családot. Az azonban kiderült, hogy a fiú egyáltalán nem volt kém és se terrorista, hanem csak egy problémás fiatal volt, aki lelépett otthonról.

Ki volt Joseph Chandler: 2002-ben, az Ohio Eastlake-ban élő, 76 éves Joseph Chandler megölte magát. A hatóság próbálta megtalálni a férfi családját, ám kiderült, hogy a halott valójában nem is az igazi Joseph Newton Chandler, ugyanis ő 1945-ben, 8 éves korában, meghalt.

A rejtélyt 16 évig senki sem oldotta meg, majd 2018 júniusában a DNS vizsgálatból kiderült, hogy a 76 éves férfi Robert Nichols, háborús haditengerészeti veterán volt, aki 1964-ben hirtelen elhagyta a feleségét és három gyermekét, majd 1978-ban, érvényes papírokkal, Joseph Chandler lett belőle. Azt senki sem tudja, hogy a köztes időben mit csinált, de vannak, akik szerint ő lehetett a Zodiákus gyilkos.

Mi történt Louise Pietrewicz-vel: Ötvenegy évvel ezelőtt tűnt el a Long Island-i gazdálkodó közösségből Louise Pietrewicz, akinek később csak a maradványait találták meg. Eleinte mindenki azt hitte, hogy a 38 éves Louise megszökött az akkori párjával, a rendőr William Bokennel, akivel titokban, boldog házasságban élnek.

Ez az elmélet 2017-ben dőlt meg, amikor Boken volt felesége azzal az állítással állt elő, hogy tudja, hogy a férfi egy testet ásott el a volt otthonukban a New York-i Southoldban. Kiderült, hogy a nő igazat beszélt, ám az rejtély, hogy miért hallgatott ennyi éven át. A hatóság hamarosan arra is rájött, hogy Louise-t lelőtték. Boken 1982-ben halhatott meg.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló