2028 és 2040 között semmisülhet meg a Hubble-űrtávcső



Tizenöt lenyűgöző dolog a Hubble Space Telescope-ról (HST).1. A szervizmissziók hiánya miatt a Hubble-űrtávcső magassága folyamatosan csökken. Várhatóan 2028 és 2040 között belép a Föld légkörébe, ami jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv a pusztulására.

2. A Hubble-űrtávcső névadója, Edwin P. Hubble nemcsak nagyszerű csillagász, hanem kiváló kosaras is volt. 1907-ben tagja volt a University of Chicago első bajnokcsapatának.

3. Havonta átlagosan 80 GB adatot továbbít a Hubble-űrtávcső a Földre. Ez azt jelenti, hogy a 30 éves pályafutása alatt bőven meghaladta a 150 TB-ot az általa küldött adatmennyiség.

4. Az elmúlt 30 évben a Hubble-űrtávcső végigfotózta a naprendszerünk összes fontosabb égitestjét. Ebből csak a Merkúr és a Nap maradt ki azért, mert a csillagunk károsította volna a HST műszereit.

Másik két jelentős fényességű égitestről, a Vénuszról és a Holdról, viszont készültek felvételek. Az utóbbi esetében nagyjából 45 méteres felbontást értek el.

5. Edwin P. Hubble munkáját soha nem jutalmazták Nobel-díjjal, pedig ő volt az, aki először mutatta ki az Univerzum tágulását. A ’90-es évek második felében viszont a kutatók a róla elnevezett űrtávcső mérései alapján mutatták ki az Univerzum gyorsuló tágulását, amiért fizikai Nobel-díjat kaptak.

6. A 2018 végi statisztikákból kiderült, hogy több, mint 17.000 referált tudományos cikket írtak a Hubble mérései alapján, amelyekre hozzávetőleg 850.000 hivatkozás érkezett.

7. A Hubble-űrtávcső túl van a 150.000. Föld körüli keringésén. Ez azt jelenti, hogy több, mint 6,5 milliárd kilométert tett meg, ami nagyjából a New Horizons űrszonda által megközelített, Plútón túli Arrokoth (korábban Ultima Thule) kisbolygó Földtől való távolságával egyezik meg.

8. A Hubble-űrtávcsőnek nincs „élő kapcsolata”, tehát a kamerájának felvételét nem valós időben nézzük, viszont a spacetelescopelive.org oldalon nyomon követhető, hogy a HST jelenleg melyik objektumot vizsgálja.

9. A Hubble-űrtávcső nemcsak a csillagászatban híres, ugyanis az évek során jelentős kulturális hírnévre tett szert, ám ennek ellenére csak egy nagy költségvetésű mozifilmben, a 2013-ban bemutatott Gravitációban (Gravity) szerepelt. A film elején a főszereplők az űrtávcső STS-157 jelű (a valóságban 135 után megszüntették az űrsikló-programot) szervizmissziója közben szenvednek balesetet. Említés szintén a HST szerepelt az 1991-es Csupasz Pisztoly 2 és 1/2-ben.

11. A tudomány számos más területén is jó hasznát veszik a Hubble-űrtávcsőhöz kifejlesztett szoftveres és mérnöki technológiáknak. Így például a cápák nyomkövetésére vagy a történelmi dokumentumok digitalizálására.

11. Hubble-űrtávcső fedezett fel négyet (Nix, Hydra, Kerberos, Styx) a Plútó öt holdja közül.

12. 1994. július 16-án a Hubble-űrtávcsőnek sikerült éppen időben elcsípnie, hogy a Shoemaker-Levy 9 üstökös egy nagyobb darabja becsapódik a Jupiterbe. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült megfigyelni a Naprendszer két objektumának ütközését.

13. A Hubble eXtreme Deep Field felvétel elkészítésekor két kamerával több, mint kétmillió másodpercig, vagyis kb. 23 napig exponáltak.

14. A Hubble felbontóképessége 0,007 ívmásodperc, ami nagyjából olyan, mintha több, mint egy kilométeres távolságból figyelnénk meg egy emberi hajszálat.

15. Majdnem az összes űrrepülő (Discovery, Endeavour, Columbia, Atlantis) járt a Hubble-űrtávcsőnél. Ez alól csak a Challenger kivétel, mert az még a HST felbocsátása előtt semmisült meg.

(Forrás: csillagaszat.hu)

Ajánló

Ajánló