Az Oscar történetének legemlékezetesebb botrányai



Ezek voltak a díjátadó múltjának legnagyobb botrányai!2000 – Matt Stone és Trey Parker rettenetesen „csinosan” jelentek meg a gálán: A South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan című filmben elhangzó „Blame Canada” című dalbetét jelölése miatt vett részt a 2000-ben tartott Oscar-gálán a South Park két alkotója, Matt Stone és Trey Parker, akik közül Parker ugyanazt a ruhát viselt, amelyet Jennifer Lopez a Grammy díjátadón, Stone pedig az előző évi nyertes Gwyneth Paltrow rózsaszín ruhájában jelent meg.

2016 - #OscarsSoWhite: 2015-ben történt, hogy a négy színészi kategória egyikében sem kapott jelölést afroamerikai színész. Sokan már ekkor felháborodtak, de a többség akkor borult ki, amikor ugyanez egy évvel később megismétlődött.

Az ügyel kapcsolatban elterjedt a Twitteren az #OscarsSoWhite (túl fehér az Oscar) hashtag, majd több afroamerikai sztár, köztük Will és Jada Pinkett Smith, valamint Spike Lee bojkottálta a gálát, mások pedig a közösségi médiában fejtették ki az elégedetlenségüket.

A szervezők azzal próbáltak javítani a helyzeten, hogy az afroamerikai humoristát, Chris Rockot kérték fel házigazdának, aki annak ellenére igent mondott a felkérésre, hogy többen is arra biztatták, hogy bojkottálja a gálát.

Ugyanakkor ő sem hagyta szó nélkül a dolgot, ugyanis a 10 perces nyitóbeszédében szinte végig az #OscarsSoWhite-on poénkodott, majd komolyabbra fordítva a szót azzal összegezte a beszédét, hogy: „Mi csak lehetőséget szeretnénk. Ez minden.”

1989 – Rob Lowe és Hófehérke duettje: Botrány sok minden lehet, így például egy botrányosan rossz duett is, ami esetében Rob Lowe és a Hófehérkét játszó Eileen Bowman 1989-es gála nyitányában látott előadása a legemlékezetesebb.

A produkció a Proud Mary című Tina Turner-dal paródiája akart lenni, de valami nagyon félrement, méghozzá annyira, hogy sokan máig ezt tartják az Oscar-gála történetének legkínosabb pillanatának.

2017 - A Kaliforniai álom „győzelme”: Az Oscar-gála talán legkínosabb bakija 2017-ben történt, amikor a legjobb filmnek járó díjat bejelentő Faye Dunaway és Warren Beatty rossz borítékot kapott, ezért úgy egy percig a Kaliforniai álom csapata örülhetett, ám a film egyik producere, Jordan Horowitz közölte, hogy valójában nem az ő alkotásuk nyert, hanem a Holdfény.

A hibát az okozta, hogy a legjobb film előtt a legjobb női főszereplő díjat adták át, és onnan maradhatott egy tartalékboríték, ami Dunawayék kezébe került, ugyanis a PricewaterhouseCoopers által megbízott könyvvizsgáló, Brian Cullinan azzal volt elfoglalva, hogy backstage-ben fotózza magát a sztárokkal. Biztos, hogy nem véletlen, hogy az eset óta Cullinan nem dolgozik az Oscaron.

1940 – Az első fekete Oscar-győztes nem ülhetett egy asztalnál a fehérekkel: Ahogy sokan mások, úgy a közel 100 éves múltra visszatekintő Oscar-gála szervezői sem tettek sokáig semmit a faji diszkrimináció ellen.

Emiatt történhetett meg 1940-ben, hogy az első afroamerikai színésznőként Oscar-díjat nyert Hattie McDanielt, aki az Elfújta a szélben nyújtott alakításáért kapta meg az aranyszobrot, nem kezelték a kollégáival egyenrangúként.

A Los Angeles-i Ambassador Hotelben rendezett gálán nem ülhetett együtt a filmbeli kollégáival, ugyanis a terem hátsó részében adtak neki asztalt, mert akkoriban még kimondottan szigorúak voltak a szegregációs szabályok.

McDaniel egész életét végigkísérték az atrocitások. Például nem lehetett ott az Elfújta a szél premierjén, mert azt csak fehéreknek fenntartott moziban játszották. Ugyan az Oscar-győzelme fontos állomása volt a karrierjének, mégis így is sokan kritizálták, mert egy igazán sztereotipikus karaktert alakított egy sokak szerint rabszolgatartást dicsőítő alkotásban.

A színésznő több, mint tíz évvel az Oscar-győzelme után elhunyt. Bár szerette volna, ha a Hollywood Cemeteryben temetik el, az nem teljesült, ugyanis még az 50-es években is szigorúak voltak a szegregációs szabályok.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló