Ezekre a helyekre érdemes ellátogatni belföldön



Fedezd fel hazánk legjobb kirándulóhelyeit!Zsámbéki romtemplom: Budapesttől nagyjából fél órás autóútra található Zsámbék, ahol azoknak is tetszeni fog a romtemplom, akiket egyébként nem érdekelnek a vallási épületek. A valaha premontreiek által emelt templom maradványai nem a freskók és az aranyozás miatt érdekes, hiszen ezekből alig maradt valami.

Az igazi különlegességét az adja, hogy az 1200-as években, román stílusban épült, amit akkoriban már kezdett kiszorítani a gótika hazánkból. A két stílus keveredése valódi csemege az építészet szerelmeseinek.

Abony: A magántulajdonban lévő állat- és szabadidőpark miatt népszerű kirándulóhely a családosok körében Abony, ahol szürke marhák, kecskék, lovak, szamarak és kulánok lakják a parkot, de ugyancsak itt élnek a majmok, struccok, emuk, lámák, antilopok, zebrák, majmok, ormányos medvék, tarajos sülök és afrikai sörényes juhok, erdei vadak, oroszlánok és eurázsiai hiúzok. Az abonyi kirándulást gyerekprogramok, majálisok teszik még vonzóbbá.

Hollókő: 1987 óta a világörökség része az egyedi és csodálatos Hollókő, ahol a legnagyobb látványosság a XIII. századi romos vár, amire felmászva, varázslatos panoráma lesz a jutalmatok. Ha jó időben mész, akkor rengeteg, a várban rendezett, program közül választhatod ki a leginkább tetszőt.

A védett falurészeken mindenképpen sétálj egyet. Ha kedveled a falusi turizmust, akkor Hollókőn a helyed!

Őrség: Vas vármegye délnyugati területén fekszik az Őrség, ahol csodás természeti kincsekben gyönyörködhetsz, megismerheted a történelmi, szakrális és kulturális értékeket, de más látnivalókat is felfedezhetsz.

Az Őrség arról kapta a nevét, hogy anno ez volt az a vidék, ahol a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, hogy a magaslatokról figyeljék a határt. Ha erre jársz, akkor úgy érezheted magad, mintha visszamentél volna az időben. Ez az érzés az érintetlen erdőknek, parasztházaknak, autentikus paraszti szálláshelyeknek köszönhető.

Az Őrségben mindenképpen meg kell nézni Szalafőt, Őriszentpétert. Ne hagyd ki a Pityerszeri Falumúzeumot se, mert ott mindent megtudhatsz a régi szokásokról! Az Őrségben a népi kézművesvásárban fazekas- és népművészeti termékeket vásárolhatsz, illetve megkóstolhatod az igazi langallót és a házi rétest.

Holdvilág-árok: Ahogy a misztikusan csengő név sugallja, úgy tényleg különleges történettel rendelkezik a Dobogókőhöz közeli Holdvilág-árok. Anonymus krónikájában úgy szerepel, mint Árpád fejedelem temetkezési helyszíne, de valószínű, hogy Attila városát is itt jelöli meg.

A régészek még nem találtak bizonyítékot arra, hogy a legenda igaz, de ettől függetlenül is érdemes felfedezni a vadregényes tájat, ahol túraösvény várja a kirándulókat, akik egy Meteor nevű tűzlétrán ereszkedhetnek le az árokba.

A néhány óra alatt bejárható Holdvilág-árok, ahol különleges növények találhatók, csak száraz időben remek kirándulóhely, mert eső után csak csúszkálnátok, ami inkább bosszantó, mint szórakoztató.

Balaton: Ha nem akarsz strandolni, vagy amellett mással is elütnéd az időt a Balaton környékén, akkor sok mesés kirándulóhely közül válogathatsz. Badacsony és Tihany környéke több tanösvénnyel várja a túrázókat, míg a Tihanyi-félszigeten megkeresheted a legendás levendulást és a Ciprián-forrást.

Tihanyban keresd fel az apátságot, aminek a lábánál található a Paprikaház, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományát fedezheted fel. Ha szeretnél még többet megtudni a magyar hagyományokról, múltról, akkor a Skanzen és a Magyar Királyok Történelmi Panoptikuma is vár rád.

Ha viszont Magyarországon belül inkább Afrika állatvilága és kultúrája érdekel, akkor is irány a Balaton, hiszen két helyen is találkozhatsz a témával. Az egyik a balatonedericsi Afrika-múzeum és állatkert. A másik a Balatonlellén található Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István autentikus afrikai néprajzi gyűjtemény. Keszthely és a Festetics-kastély se maradjon le!

(Forrás: femcafe.hu, life.hu)

Ajánló

Ajánló