Nézd meg a kutyád orrát, ha tudni szeretnéd, hogy meddig élhet!



A nem, a fejforma és a testméret együttesen befolyásolhatja a várható élettartamot egy új kutatás szerint.Az Egyesült Királyságban vizsgálták meg 584 000 kutya adatait a kutatók, akik arra jutottak, hogy a fej formája, a testméret és a nem együttesen befolyásolhatja, hogy egy kutya hány éves koráig élhet. Kirsten McMillan a tanulmány vezető szerzője szerint egy közepes termetű, lapos orrú, hím kutya, mint például a bulldog, háromszor nagyobb valószínűleg pusztul el előbb, mint egy kis testű, hosszú orrú, nőstény, például egy törpe tacskó vagy egy olasz agár.

A kutatásban 155 fajtiszta és keverék kutya adatait elemezték ki. Kiderült, hogy egy tipikus labrador retriever vagy border collie átlagos várható élettartama több, mint 13 év, a lapos orrú kutyák viszont minden esetben kevesebbet éltek. Így például a nagy masztiffok (9 év), az angol bulldogok (9,3 év) és a francia bulldogok (9,8 év).

Ugyanakkor a vizsgálatból kiemelkedett egy túlélő csoport, ugyanis a Lhasa apsók élték meg a legmagasabb életkort, ami átlagosan 14 év volt. Ebbe a csoportba tartozik a shiba inut (14,6 év), a papillonok (14,5 év), a miniatűr tacskók és az olasz agarak (14 év).

A kutatók arra is rájöttek, hogy a nőstények élettartama magasabb volt, mint a hímeké, valamint a kis testű kutyák hosszabb ideg élnek, mint a nagy testűek. A kis és közepes méretű, hosszú orrú kutyák átlagosan több, mint 12 évet éltek, a lapos orrú kutyák viszont minden méretben korábban pusztultak el.

A kutatás eredménye elkeserítheti a francia bulldogok tulajdonosait. Erről a fajról köztudott, hogy sokféle egészségügyi problémára (például légzési problémákra, bőrfertőzésekre és szemproblémákra) hajlamosak, aminek oka sokszor az arcuk lapos formája.

A tanulmány egyik megdöbbentő eredménye az volt, hogy a fajtatiszta kutyák nagyjából nyolc hónappal hosszabb ideig élnek, mint a keverékek. Ez ellentmond annak a meggyőződésnek, hogy a keverékek ellenállóbbak és egészségesebbek, mint a fajtiszta kutyák.

Ez a tanulmány azonban nem ad teljes képet, mert a kutatók nem vették figyelembe a kutyák halálának okát, se a keresztezés körülményeit.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló