Megtekinthetitek az USA legtisztább tavát



A Crater Lake az Amerikai Egyesült Államok legmélyebb és egyben, a legtisztább tava.


A Crater Lake (Kráter-tó) Oregon államban található Klamath megyében. A csodálatos tótól a legközelebbi település Medford, amely 130 kilométernyire található. Ez a tó nagyon híres a mélykék színéről és a tó a helyi Nemzeti Park látványossága, amelynek egy része a kalderát megtölti 655 méteres mélységben, amely legalább 7000 évvel ez előtt keletkezett a Mount Mazama vulkán beomlása idején.

A tónak a különlegessége, hogy semmi nem táplálja és kifolyása sincs. Így az időjárás az, amely a tó vízszintjét tartja. A hó, eső, párolgás a természet csodája, amely ezt a tavat fenntartja.

A csodálatos a természetes tóban az, hogy a friss vize 250 évente természetes körülmények között cserélődik ki. A Crater Lake legmélyebb pontja 592 méter. Ez a tó Észak-Amerika legmélyebb tavának számít és ez nem semmi, mert mindez természetes körülmények között van.
A tóban ráadásul két szigetet is találhatunk méghozzá a Wizard Island és a Phantom Ship Island szigetet. Környékükön a legcsodálatosabb fafaj közül hét is megél, nem beszélve a legszebb vadvirágokról, amelyek tarkítják a szigetet.

A tóban létezik egy fa, amely „A tó öreg embere” elnevezést kapta. Nem hiába, hiszen a fa a tóban függőlegesen áll mintegy 100 éve. Hosszú életét a fa magának a tónak köszönheti, mert a Crater Lake viszonylag alacsony hőmérséklete jelentősen lassítja csodálatos fa korhadását, enyészetét.

Az Amerikai Egyesült Államoknak ez az egyetlen tava, amely természetes körülmények között a legtisztább. Ez leginkább annak köszönhető, hogy nincs befolyó vize, amely szennyezi vizét emberek által.

Ebben a természetben mégis van egy csoda maga az ember, méghozzá az őslakos klamath törzs, akik nagy valószínűséggel látták a Mount Mazama összeomlását és így a Crater Lake létrejöttét.

Forrás: erdekesvilag.hu

Ajánló

Ajánló