A világ egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája 18+

18+


A rovar irtószer üzem balesetében 42 tonna mérgező anyag került a levegőbe. A metil-izocianát legalább 10 ezer ember életét követelte azonnal. Ezen kívül több százezren szenvedtek maradandó, súlyos egészségkárosodást.


Az Union Carbide még 1969-ben építette üzemét az indiai városba, ahol gyom- és rovar irtószereket gyártottak.

Az előállításhoz az olcsó, ugyanakkor roppant mérgező metil-izocianátot (MIC) használták. A gyárban óvintézkedések nem nagyon történtek. Biztonsági rendszert pedig egyáltalán nem építettek takarékossági okokból.


Így történt a katasztrófa


A baleset napján az Union Carbide üzeméből fehér füst szállt fel, de azt senki sem gondolta, hogy ez a jelentéktelennek tűnő képződmény hamarosan sok ezer ember halálát fogja okozni.


A mérgező felhő lassan beterítette Bhopal nagy részét. Erre sajnos a szélcsend is rásegített és a város felett 40 négyzetkilométernyi területen terült el a koncentrált metil-izocianátot.

Az emberek arra ébredtek, hogy nem kapnak levegőt. A fuldoklás elindította a tömegpánikot. Rövid időn belül a sérültek ellepték a kórházakat. Az orvosok tudták, hogy tömeges mérgezéssel néznek szembe, de a méreganyag eredetét még nem tudták. Sokan otthonukban, vagy a korházba vezető úton vesztették életüket, mert már nem volt erejük elmenni, hogy segítsenek rajtuk. Az áldozatok egyharmada ártatlan gyermek volt.


Az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak, de az ellentmondások miatt magyarázatot nem sikerült találni arra, hogy mi váltotta ki a balesetet.
Az üzemet a katasztrófa után bezárták, de helyreállító tevékenység és a környezeti károk felszámolása, azóta sem történt meg. A gyár vezetőit letartóztatták, de felelősségre vonásra nem került sor.

Az Union Carbide peren kívül 1989-ben 470 millió dolláros kártérítést fizetett ki az indiai államnak. Az eredeti követelés azonban 3,3 milliárd dollár volt, amelyet még mindig nem fizettek ki.


Forrás: sosefeledd.hu

Ajánló

Ajánló