Bolygónk 10 legszebb fjordja



Egy olyan kirándulásra invitálunk, melynek során több százezer éves természeti képződményeket látogatunk meg! 

De mik is azok, a fjordok? A köznyelvben mélyen benyúló tenger öbölként ismertek. Ez részben igaz. Ám főként abban különböznek a többi öböltől, hogy medrük gleccser vájta, igen csak mély és partjaikat hosszan meredek sziklás falak övezik. 

10. Howe Sound: Vancouver tengerpartja eléggé eltér a megszokottól. Persze itt is van homok, napfény és szörfösök, de a partok egy részéhez érve, valami igazán érdekesnek lehetünk szemtanúi. A terület ugyanis tele van szebbnél szebb fjordokkal, amikről már a távolról is jól kivehető sziklafalak árulkodnak. 

9. Patagónia: Chile a világ egyik legizgalmasabb helye,  ami főként a kirándulásokat illeti. Az ország déli régióiban pörög leginkább az idegenforgalom, ami a kivételesen szép tájaknak köszönhető. Itt ugyanis szinte tornyosulnak a fjordok és a bonyolult csatornarendszerek. Ha szeretnéd igazán alaposan megismerni ezeket a csodás természeti képződményeket, akkor fizess be egy 3 hetes hajókirándulásra, Patagóniában.

8. Misty fjordok: Alaszka vadregényes tájait teszi még különlegesebbé a Misty fjord család. Az érintetlen természetet és a keskeny gleccseröblöket felfedezhetjük testközelből is. Erre a célra a legalkalmasabb a kajakozás, amire hobbi sportolók is benevezhetnek.

7. Nyugati fjordok: Izland mondhatni a szülőföldje a gleccsereknek. Márpedig ahol gleccser van, ott sanszos, hogy fjord is. A Nothwestern félszigetre különösen illik az előbbi kifejezés, hiszen itt találhatóak a Nyugati fjordok. 

6. Berufjordur: Kirándulásunk következő állomása is Izlandon található. A vidéken ugyanis van egy 35 kilométeres hosszúsággal rendelkező gigantikus fjord, aminek a helyiek szerint természet feletti ereje is van.

5. Doubtful Sound: Új-Zéland legcsendesebb vidékén található, bolygónk legjámborabb fjordja. A szép gleccserképződmény, mellett ritka növény- és állatfajok is honosak itt. Tökéletes terep a kikapcsolódáshoz. 

4. Sognefjord: A norvég Sognefjord, Földünk 3. leghosszabb fjordja. Bár világ szinten nem érte el, az 1. helyet, országos szinten viszont igen, ugyanis ez Norvégia leghosszabb gleccseröble. Hossza eléri a 250 kilométert, legmélyebb pontjai pedig az 1308 métert.

3. Geirangerfjorden: A következő megálló ismét Norvégiában van. Az ország legfelkapottabb pontjánál, Geirangernél tekinthetjük meg a fjordot, ami évente több százezer turistát varázsol el.

2. Milford Sound: Egy felfedező túra erejéig vissza térünk Új-Zélandra, ahol a Világ Nyolcadik Csodája vár ránk, ami magába foglal egy fjordot és két nagy zuhatagot. A jól megszervezett turisztikának köszönhetően, ma már egy könnyen járható és igen közkedvelt túra útvonal lett belőle.

1. Lysefjorden: Végállomásunk ismét Norvégiába vitt el minket, ahol a világ harmadik legkeresettebb fjordja terül el. Felkapottságát nem csak szépségének köszönheti, hanem könnyed bejárhatóságának is. Ezért méltó zárása, kalandos kirándulásunknak.

 

Ajánló

Ajánló