Túlélési tanácsok, amelyeket rosszul tudhatunk



Biztos, hogy ki kell szívni a mérget, ha megmar egy kígyó? Hol kell megütni egy cápát, ha támad?Rengeteg veszély leselkedik ránk az egész világon. A saját hazánkban nagyjából tudjuk, hogy mire kell számítanunk, ám külföldre utazva már bonyolódik a helyzet, mert ott olyasmi is történhet velünk, ami Marországon nem, például eltévedünk a sivatagban.


Ezért is fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk arról, hogy mi vár ránk ott, ahova el akarunk utazni. Nem árt azonban fenntartásokkal kezelni az egyes túlélési tippeket, mert akad néhány, amit sokan rosszul tudnak.


Íme a legismertebb túlélési tanácsok, amelyeket hibásan ismerhetünk!


Tájékozódás: Ha eltévedtünk, akkor ne keressünk a fa törzsén mohát, mert a népszerű hiedelmekkel ellentétben az nem csak az északin, hanem bármelyik oldalon nőhet.


Hogyan építsünk menedéket: Ha eltévedünk, akkor jó ötlet, ha valami kunyhószerűt állítanánk össze, de arra figyeljünk oda, hogy a talaj és a testünk között legyen valami, ami megvédhet a hidegtől!


Honnan tudhatjuk, hogy melyik bogyó, levél ehető: Sokan azt hiszik, hogy ők is megehetik azt, amit állatok, pedig ez valójában nagyon kockázatos. A legbiztosabb az, ha csak olyasmit eszünk meg az erdőben, amiről 100 százalékosan tudjuk, hogy nem fog véget vetni az életünknek.


Hogyan kezeljük a kihűlést: A forrófürdőt felejtsük el, mert attól hatalmas sokkot kap a szervezet. Kihűlés esetén az a legjobb, ha fokozatosan, meleg vizes palackokkal melegítjük fel a testet.


Hogyan találjunk vizet a sivatagban: Ha eltévedünk a homoktengerben, akkor eszünkbe juthat, hogy a kaktuszfélékből vizet nyerhetünk. Ez eddig igaz, csakhogy az már nem mindegy, hogy melyik fajtából próbálunk inni. Ha rossz kaktuszt választunk, akkor az hányást okoz, ami miatt még jobban kiszárad az ember.


Kígyómarás esetén: A filmekben általában azonnal kiszívják a mérget, de ez a valóságban nem menti meg az ember életét, mert a méreg nem gyülemlik fel a marás helye körül, hanem gyorsan szétterjed a véráramban. Az egyetlen dolog, amit tehetünk az, hogy megpróbálunk minél gyorsabban eljutni egy kórházba, miközben próbáljunk sok vizet inni.


Cápatámadás esetén: Ha strandolás közben kiszemel magának egy cápa, akkor ne próbáljuk megütni, mert ehhez hatalmas lélekjelenlét kell, ráadásul a vízben nehezebb jól célozni. Ennél jobban beválhat az, ha megpróbálunk egy tárgyat kettőnk közé húzni. Ha mégis csapkodnánk, akkor a szemét és a kopoltyúját célozzuk meg, mert azok az érzékenyebbek, nem az orra.


Hogyan éljünk túl egy medvetámadás: Soha ne tettesük halottnak magunkat, mert ettől nem fog elijedni a medve! Akkor van esélyünk a túlélésre, ha a szemünket az állaton tartjuk és lassan hátrálunk, mert így látja, hogy nem jelentünk fenyegetést a területére.


Ha eltévedünk az erdőben: Abban az esetben, ha kirándulás közben rádöbbenünk, hogy eltévedtünk az erdőben, akkor nem az élelem keresése a legfontosabb, mert heteket túl lehet élni anélkül. A víz és a menedék a túlélés kulcsa.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló