A világ legtitkosabb területei



Tilos belépni a Vatikán levéltárába, de a Javari Rezervátumban sem látják szívesen a turistákat.Még mielőtt elutazunk valahova, nem árt utánanéznünk, hogy be szabad-e mennünk az egyes érdekes területekre, ami rég izgatja a fantáziánkat, mert nagy csalódás és pénzkidobás lehet a vége, ha csak azért látogatunk el valahova, hogy felfedezzünk egy területet, amelyről kiderül, hogy tilos belépnünk.


Javari Rezervátum: A brazil Amazónia ad otthont a világ egyik legtitkosabb helyének, ahol jelenleg 14 azonosított törzs, 2000 tagja éli a mindennapjait. A törzsek szalmakunyhóban laknak, magvakat, kukoricát, mogyorót, banánt esznek. A perui és a brazil kormány nagyon szigorúan szabályozza a rezervátum látogatását. Emellett kitartóan próbálják megtisztítani a területet az orvvadászoktól, drogcsempészektől.


A Vatikán levéltára: Az Angyalok és démonok című filmben Tom Hanks sem jutott be egykönnyen a levéltárba. A valóságban nekünk még annyi esélyünk se lenne, mint a színésznek volt, pedig olyan jó lenne kicsit szétnézni az ősi dokumentumokat között. A levéltárban őrzik például a Galilei-periratokat és Michelangelo leveleit. Ide csak néhány nagy szaktekintélyű tudós léphet be, de ők is szigorú korlátok között kutakodhatnak.


Mezhgorye: Ha ismerjük az orosz történelmet, akkor tudjuk, hogy anno voltak nyílt, félig zárt, teljesen zárt városok, amelyekből a ki- és bejutás ennek megfelelően működött. Az egyik ilyen zárt város az Ural déli részén, Baksírban található. A lezárt Mezhgorye annak a 17 ezer embernek adhat otthont, akik a Yamantaw-hegyen, Oroszország legnagyobb nukleáris fegyvertárában és atombunkerében dolgoztak.


Csernobil: Valószínűleg sokan Csernobilra gondolunk legelőször, ha olyan helyre kell példát mondanunk, ahova nem szabad belépni. Ez nem teljesen igaz, mert az 1986-os atomkatasztrófa óta saját felelősségre, rövid, vezetett túrán megtekinthető a terület.


Az 51-es körzet: A USA-ban található, nevadai katonabázison fegyvereket tesztelnek, kísérleti atomrobbantásokat hajtanak végre, s állítólag földönkívülieken végzett katonai kísérleteket is végrehajtanak. A 155 négyzetkilométeres területet fegyveresek őrzik.


Niihaut: 1863-ban vette meg Elizabeth Sinclair IV. Kamehameha-tól a hawaii szigetet azzal a céllal, hogy megőrizzek az ősi kultúrát. Ennek érdekében itt nincs modern aszfalt, és a villamos energia is hiányzik. A 200 fő által lakott szigetet csak azok látogatják meg, akiknek van egy egész vagyona a méregdrága helikopteres túrára.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló