Nők ezreinek életét mentheti meg ez a rákot felismerő melltartó



A mellrák évről-évre egyre több áldozatot szed, az emlő rosszindulatú daganata egyre gyakoribb.

Magyarországon ma már ez a leggyakoribb rák a nőknél. Évente 7500 új beteget regisztrálnak és 2300 nő hal meg mellrákban.
A mellrák az esetek többségében ötvenéves kor felett jelentkezik, de már 30 éves korban is előfordul.


Az elrettentő adatok mellett azért azt fontos tudni, hogy a mellrák az egyik legjobban gyógyítható daganattípus, ha korán felismerik. Ezért nagyon fontos, hogy a nők a kezdeti stádiumban észleljék az elváltozásokat és a kialakuló daganatot.

Ebben segíthet egy különleges melltartó, amelyet a Kolumbiai Nemzeti Egyetem laborjában tesztelnek a kutatók. Ez képes a kezdet kezdetén jelezni a bajt. – írja hellogiggles.

"Az új melltartóba infravörös érzékelőket építettünk, amik képesek észlelni a test hőmérsékletét. Ha az emlőmirigyek között vannak rendellenes sejtek, a szervezet több vért juttat erre a területre, vagyis ennek a testrésznek megnő a hőmérséklete". – mondta el Maria Camila Cortes, a projekten dolgozó egyik villamosmérnök hallgató.

Az érzékelők különböző színekkel jelzik, ha a rák nem mutatható ki, ha ajánlott egy második teszt vagy ha javasolt az orvos felkeresése.

Ezzel a technológiával új lehetőségek nyílnak a megelőzésben, de még az elég hosszú idő, amíg a csodamelltartót piacra dobják. Egyelőre, ha a melltartó tesztelése a laborban beválik, akkor elérhető áron fogják sokszorosítani a prototípust.

A tudósok azonban felhívják a figyelmet, hogy sem a csodamelltartó sem más szuperkütyü nem helyettesíti az önvizsgálatot és a rendszeres mammográfiát.
Elsősorban a 40 év feletti nőknek és a magas kockázati csoportba tartozóknak kell odafigyelni ezekre.
Forrás: 24.hu

Ajánló

Ajánló