Vulkáni viharok - mikor a kitörés és a villámok együtt pusztítanakFöldünk legősibb lakói a tűzhányók, amiket a mai napig nem sikerült még teljesen kiismerni. 

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen lehet egyáltalán egy vulkán kitörés, hiszen - szerencsére, vagy sem - a közvetlen környezetünkben egy tűzhányó sem létezik. A bolygón azonban több tízezer van jelen és egy kettő pont olyan helyen táborozik, ahol a környéken emberek is élnek. Ők már több vulkán kitörést és az azzal járó pusztítást élték át életük során. 

Nekik tehát hétköznapi jelenségnek mondható a vulkáni tevékenység, ám a vulkáni viharok olyan ritkák, egyediek, hogy még azokat az embereket is meglepi, akik szinte már össze sem zizzennek a gondolatától, hogy kitörik a vulkán, inkább annak következményeitől félnek. A kitörés során fellépő villámlás még a geológusoknak is feladja a leckét. Régóta vizsgálják már, de egy pontos választ eddig senki sem tudott adni, csupán ötleteket.  A legvalószínűbb egyébként az, hogy a kitörés során az atmoszférába jutó törmelékek pozitív töltettel rendelkeznek, így egy fajta elektromos vihart generálnak. 

 

Ajánló

Ajánló