Többé nem veszélyeztetett faj az óriáspanda



Nőtt a szabadon élő populáció, de még sok munka vár Kínára, ha nem akarják örökre elveszíteni az egyik jelképüket.A Földön rengeteg olyan állatfaj él, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget, mert az emberek vadásznak rájuk, vagy az élőhelyüket veszélyeztetik. Habár a világon sokan próbálnak segíteni a veszélyeztetett állatokon, mégis általában arról érkezik hír, hogy melyik faj az, amit csak képeken nézhetünk meg a jövőben.


Most azonban nem erről van szó, hiszen Kínából az a hír érkezett, hogy az eddig a veszélyeztetett állatok közé tartozó óriáspanda a „sebezhető” kategóriába került. Ez az eredmény annak köszönhető, hogy az emberek rengeteg erőfeszítést tettek azért, hogy megmentsék állatfajt. A Természetvédelmi Világszövetség elárulta, hogy az új besorolás azt jelenti, hogy az óriáspanda nagyobb számban van jelen Dél-Kínában, mint korábban. A vadon élő populáció 2004-ben 1596 volt. Ez a példányszám 2014-ben 1864 volt.


A szakértők szerint ez a pozitív irányú változás annak köszönhető, hogy Kínában rengeteget dolgoztak azért, hogy visszaszorítsák az orrvadászatot és kibővítsék az állatok élőterét. Kína kormánya és a nemzetközi csoportok több évtizede munkálkodik azon, hogy megmentsék az ország egyik jelképét a kihalástól.


Ez a küzdelem rengeteg pénzbe került, ezért sokan azért kritizálják a kínai kormányt, mert ők úgy gondolják, hogy ebből az összegből más állatokat is megmenthettek volna a kihalástól. Habár a kínai állam munkája eddig kétségtelenül sikeres, a szakértők mégis arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre csak a csatát nyerték meg, a háborút nem, hiszen a bambuszerdők további pusztulása fenyegetést jelent az óriáspandák létére.


(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló