Az állatvilág leggonoszabb szülei



A veréb, az oroszlán, de a hörcsög se indulhat az év anyja/apja címért.Amikor a hírekben meghalljuk, hogy egyik, másik szülő milyen kegyetlenül bánt a saját gyermekével, akkor sokan dühükben azt mondják, hogy még állatnak sem lehet nevezni az ilyen embert, mert az állatok vigyáznak az utódjukra.


Ez a feltételezés azonban nem állja meg minden esetben a helyét, mert az állatvilágban akad néhány faj, amely olyan gonosz szülő, hogy szegény kölyöknek, fiókának ellenségre már nincs is szüksége.


Oroszlán: Abban az esetben, ha egy új hím veszi át a vezér szerepét a falka felett, akkor a nőstény megengedi, hogy bármelyik 2 évnél fiatalabb kölykét megölje. Ennek oka az, hogy a hím így akadályozza meg a későbbi rivalizálást.


Veréb: Amikor döglött verébbe botlunk, akkor általában azt feltételezzük, hogy egy kutya, macska végzett a madárral, ám ez nem biztos, hogy így igaz, mert lehet, hogy a tojó ölte meg a verebet, ugyanis a tojó megkeresi a párja volt szexpartnereit, és elpusztítja őket.


Kakukk: Ez az a madár, amely egyetlen másodpercet sem hajlandó az utódjával tölteni. A kakukk anyuka keres egy énekesmadár fészket, ahol otthagyja a tojását. Az énekesmadár pedig mit sem sejtve örül, hogy milyen szép nagy tojást sikerült szereznie.


Langur majom: Az oroszlánokhoz hasonlóan veszi semmibe a fiatalabb generáció életét a langur majom, ugyanis amikor új hím érkezik, akkor annak jogában áll megölni az előző hím kölykeit. Ez ellen a nősténynek semmi kifogása.


Óriáspanda: Egy-három kölyöknek ad életet egy pandamama, de csak egyet hajlandó felnevelni. A pandabébit az a veszély is fenyegeti, hogy az alvó panda ráfekszik, és így megöli. Habár a faj most már sebezhető kategóriába került, azért még vigyázhatnának jobban a bocsokra.


Hosszúfarkú gyík: Abban az esetben, ha egy ragadozó közeledik a tojások felé, akkor a gyíkmama feláldozza a csemetéit, akiket befal, hogy ezzel előzze meg a támadást.


Fekete medve: Míg az óriáspanda csak egy utódról gondoskodik, addig a fekete medve nagy családról álmodozik, ezért elhagyja a bocsát, ha csak egyet szült, hogy minél hamarabb újra próbálkozhasson.


Galapagos-i cápa: A kis cápának nagyon oda kell figyelnie a határokra, mert az anyja egyszerűen felfalja, ha a kicsinye elhagyta a cápaóvoda sekély vizeit.


Hörcsög: A szülés igazi sokkhatásként éri a hörcsögmamát, aki felfalja a kicsinyeket csak azért, hogy ezzel megszüntesse a sokk okát.


(Forrás: marmalade.hu)

 

Ajánló

Ajánló