Gyógyteákkal védekezzünk az ősz támadása ellen!



A kamilla, a gyömbér és a citromfű is jót tesz az egészségnek.Az igazi ősz beköszöntét nemcsak az időjárás bizonyítja, hanem az is, hogy egyre többen panaszkodnak a torokfájásra, köhögésre, fejfájásra, taknyosságra, tehát a nátha és a megfázás leggyakoribb tüneteire.


A környezetünket elnézve lehet, hogy az jár a fejünkben, hogy esélyünk sincs megúszni a betegséget, ám nem kell beletörődnünk a sorsunkba, hiszen amellett, hogy az időjárásnak megfelelően felöltözünk, odafigyelünk a egészséges táplálkozásra, még a gyógyteák kortyolgatásával is védekezhetünk az ősz támadásai ellen.


Tipp: Ha már úgyis ma van az olvasás éjszakája, akkor a teázás mellett mélyedjünk el egy könyvben is!


Kamillatea: Jól tesszük, ha mindig tartunk otthon a sokoldalú gyógynövényből. A kamillás gőzölés például a köhögés, nátha ellen hatásos, ha pedig teaként isszuk, akkor a gyomorpanaszokon, rosszulléten enyhíthetünk vele.


A kamillateát készítsük el úgy, hogy 2,5 deciliter forrásban lévő vízzel öntsünk le 1-2 evőkanál szárított kamillavirágot. Hagyjuk nagyjából 10 percig állni. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le, és fogyasszuk el!


Hársfatea: Erős gyulladáscsökkentő és nyálkaoldó hatású hársfatea a nátha, a megfázás, az orrdugulás ellen is remek megoldás. A hársfateát, naponta 2 csészével ihatjuk. A teát úgy készítsük el, hogy 2,5 deciliter forró vízbe öntsünk 1 teáskanál szárított virágzatot.


Gyömbértea: Ha szeretnénk megmelengetni a bensőnket, valamint energiával töltődnénk fel, akkor a gyömbért nekünk találták ki. A tea elkészítését kezdjük azzal, hogy meghámozzuk a gyömbért, amiből 5-6 darabot szeleteljünk le.


Tegyük egy csészébe a gyömbérszeleteket, majd öntsük le forró vízzel, fedjük le és hagyjuk 10 percig állni. A szeleteket hagyjuk a csészében, adjunk hozzá mézet, citromlevet, és nem túl forrón igyuk meg!


Kakukkfű-tea: Megnyugtatja az idegeket, erősíti a légutakat, fertőtleníti a szájüreget, és a torkot. A tea elkészítését kezdjük azzal, hogy egy csésze forró vízbe tegyünk 2 kávéskanál kakukkfüvet. Hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le, lélegezzük be a gőzt, és fogyasszuk el!


Citromfűtea: A népi gyógyászat nagyon sok betegség ellen használta a citromfüvet, ami kiváló a rossz közérzet, az idegesség, a gyomor- és bélpanaszok, az epe- vagy májproblémák, a megfázás és a menstruációs fájdalmak esetén. A citromfüvet illóolajként is használhatjuk, mert baktérium-, vírus- és gombaölő hatása van.


Ha nyugtalanság ellen fogyasztanánk, akkor 2,5 deciliter forró vízbe keverjünk el 2 teáskanál citromfűlevelet! Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Négy héten át, napi 2-3 csészével ihatjuk a teát.


(Forrás: astronet.hu)

 

Ajánló

Ajánló