Karácsonyi hagyományok



Norvégiában, Olaszországban, de Spanyolországban is meglepődhetünk, ugyanis náluk nem ugyanolyan az ünnep, mint Magyarországon.A nyár és az ősz után, a karácsonyi ünnepek időszaka is remek alkalom arra, hogy elutazzunk néhány napra. Ha úgy döntünk, hogy külföldön töltjük a szeretet ünnepét, akkor néhány országban igazán meglepődhetünk, ugyanis, bár a keresztény területeken sok karácsonyi jelkép hasonló mégis akadnak eltérések.


Norvégia: A skandinávok életében fontos szerepet töltenek be a természethez kötődő lények. Norvégiában például az apró, erdei manó, Julenissen hozza a karácsonyfát és az ajándékokat. Az apró termetű karácsonyi manó nagyon hasonlít a Mikulásra. Egyes ábrázolások szerint Julenissen zöld ruhácskát és piros, csúcsos süveget visel.

Olaszország: Babbo Natale, vagyis a Karácsony Apó hozza a karácsonyfát azoknak az olasz gyerekeknek, akik nem keresztények, mert azoknak Jézus állítja fel a fát. Az olasz karácsonyi hagyományokhoz tartózik egy öreg hölgy is, La Befana, aki egy söprűn röpköd, és január hatodikán a gyerekek tűzhely mellé akasztott zoknijába rejt édességet és cukorkát. Vannak olyan olasz területek, ahol ez a Mikulás feladata, december 6-án, de akad, ahol Szent Luca ajándékoz édességet december 13-án.

Spanyolország: A spanyolok Noel Apót, avagy Tió de Nadalt várják. Az utóbbi egy kivágott fa, vagyis tuskó, aminek ruhája és arca van. A baszkoknak Olentzero hozza karácsony éjjelén az ajándékokat.
A legendák szerint Olentzero egyike a Pireneusokban élő óriásoknak.


Bulgária: Dyado Koleda, vagyis Karácsony Nagyapó hozza a karácsonyfát Bulgáriában, ahol a II. világháborútól kezdve 1989-ig a keresztény hagyományokhoz köthető alakot felváltotta Fagy nagyapó figurája.

Törökország: A keresztény lakosok megtartják a szentestét, annak minden hagyományával
együtt, míg a muszlimok figyelmen kívül hagyják. Mivel a Mikulás legendája Törökországból származik, ezért ezt az ünnepet a muszlimok is megtartják. Noel Baba, azaz Noel apó megkeresi a helyi muszlimokat, és megajándékozza őket az újév napján.


Hollandia: Hollandiában december 6-án és 25-én felbukkannak a Fekete Péterek. A fekete bőrű, tébolyult vigyorú lények a Mikulással járnak, és ők büntetik meg a rossz gyerekeket.

Izland: Jólakötturinn, az izlandi Yule, azaz Karácsony macskája
nem egy kedves cica, ugyanis a lény bármikor felfalhatja az embereket. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha valaki szegény. A karácsonyi macska célja ezzel az, hogy kemény munkára ösztönözze a gyerekeket. A felnőttek ezért riogatják a helyi gyerekeket azzal, hogy elviszi őket Jólakötturinn, ha lustálkodnak.

A macska támadása ellen azzal lehet védekezni, ha a gyerek új ruhát kap karácsonykor, mert a teremtmény csak azokra támad, akik olyan szegények, hogy nem telik nekik új ruhára. A Jólakötturinn arra is ösztönzi a gyerekeket, hogy segítsenek egymáson azzal, hogy mindenkinek legyen legalább egy új öltözéke. A legendát annyira komolyan veszik, hogy az emberek későig szőnek, kötnek, túlóráznak, vagy kifosztják a ruhaboltokat, hogy megússzák a macska támadását, aki olykor nem ragaszkodik az emberhúshoz, hanem beéri az édességgel is.


Úgy látszik, hogy Izland szereti ijesztgetni a gyerekeket, mert a karácsonyi hagyományaik közé tartóznak a Yule srácok is. A Jólasveinarok trollok az ókorban kirabolták az embereket, illetve rengeteg bajt okoztak karácsonykor, ám az évszázadok során annyira megszelídültek, hogy most már ők viszik az ajándékokat az izlandiaknak, valamint megbüntetik a rossz gyerekeket, akik minimum virgácsot kapnak.

A Yule fiúk a karácsonyt megelőző 13 nap mindegyikén elrejtenek valamit a gyerekek cipőjében. Az, hogy ez ajándék vagy rothadó krumpli attól függ, hogy az adott gyerek, hogy viselkedett az elmúlt évben. A 13, más-más személy
iséggel rendelkező, Jólasveinarok szokása az is, hogy ellopják a cipőt, ha valaki azt a ház előtt hagyja.

Az eredeti legenda szerint a Yule fiúk, Grýla és Leppalúði gyerekei. Sokszor együtt jönnek a fentebb említett karácsonyi macskával. A tizenhárom fiú neve: Stekkjarstaur, Giljagaur, Stúfur, Þvörusleikir, Pottaskefill, Askasleikir, Hurðaskellir, Skyrgámur, Bjúgnakrækir, Gluggagægir, Gáttaþefur, Ketkrókur, Kertasníkir.

Ugyancsak Izland rémes karácsonyi legendáihoz tartózik a Karácsonyi Macska gazdája és a Yule fiúk anyja, Grýla. Az óriás azokat a gyerekeket eszi meg, akik nem engedelmeskedtek a szülőknek. Karácsonykor ételt és italt
kell kitenni azért, hogy ezzel kenyerezzék le az izlandiak, akik remélik, hogy ízleni fog a nőnek a menü, mert ellenkező esetben a házba élőket eszi meg.Németország és Franciaország: Hans Trapp, középkor rettegett földesura, amolyan anti-Mikulásként kapja el a rossz gyerekeket. A legenda szerint a férfi egy gazdag, kapzsi, gonosz ember volt, akit Sátán imádása miatt kiközösített az egyház.

Az erdőbe száműzött Hans Trapp madárijesztőnek öltözve vadászott a gyerekekre. Amikor egyszer meg akart enni egy kisfiút, akkor
agyoncsapta egy villám. A férfi nem nyugodhat békében, mert szellemként bünteti meg a rossz gyerekeket.

Ausztria: Perchta anyó amolyan Holle anyó Ausztriában és Németországban. A boszorkány december 25-én megjutalmazza vagy megbünteti az embereket. Frau Perchta kinézetre hasonlít a krampuszéra.


(Forrás: bien.hu, noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló