Advent története



Honnan ered a hagyomány, miért kell gyertyát gyújtani?Mindenki tudja, hogy négy héttel karácsony előtt, vasárnap meg kell gyújtani az első adventi gyertyát, de ennek okával sokan nincsenek tisztában, mert csak azért tartják életben a hagyományt, mert így szokás.

Advent a IV. század keletkezett. A keresztények azóta advent első vasárnapját tartják a karácsonyi ünnepkör kezdetének, ami vízkeresztig tart. Az adventi időszak négy héttel karácsony (december 25.) előtt kezdődik, avagy Szent András apostol napjához, november 30-hoz, legközelebbi vasárnap. Ez általában november 27. és december 03. közé esik. Idén november 27.

A latin advent szó eljövetelt, megérkezést jelent, és az „adventus Domini” (az Úr eljövetel) kifejezésből
származik. A keresztény egyház esetében az advent kezdete jelenti az egyházi év első napját.

Az V.-VI. században negyven napig tartott az ünnep, amit szigorú böjttel töltöttek a hívők. Ez a szokás a XX. század közepén eltűnt. A negyven napban a hívők lakodalmakat, más zajos eseményeket tartottak. Ennek VII. Gergely vetett véget azzal, hogy úgy döntött, hogy négy adventi vasárnap lesz a negyven nap helyett. Az ortodox keresztények továbbra is január 6-án ünneplik Jézus Krisztus születését.

Az advent lényege a külső-belső örömteli várakozás. Ilyenkor feldíszítjük az otthonunkat, megvesszük, vagy mi magunk elkészítjük, a karácsonyi ajándékokat, meglátogatjuk a rég nem látott barátainkat, rokonainkat.

A karácsonyi várakozás állandó kelléke az adventi koszorú, amit a XIX-XX század környékén született. Az első koszorút egy német evangélikus lelkész, Johann H. Wichern, állította 1839-ben. Az első adventi koszorú egy szekérkerék volt, rajta 23 gyertyával, amelyek közül minden nap meggyújtottak egyet. Ez jelképezte a fény növekedését.

Napjainkban kör alakú adventi koszorút készítünk, amihez fenyőmagot és négy gyertyát használunk, hogy ezzel szimbolizáljuk az adventi vasárnapokat. A negyedik vasárnap az összes gyertya egyszerre világít, ami melegséggel, és szeretettel önti el a hívőket. A keresztény egyház hagyománya szerint a gyertyák közül háromnak lila színűnek kell lennie, a negyediknek pedig rózsaszínnek.

A gyertyák nem kizárólag a négy vasárnapot szimbolizálhatják, ugyanis élnek olyan hagyományok, amelyek szerint a hitet, reményt, szeretetet, örömöt jelképezik, míg a katolikus hitvilág szerint Ádámot és Évát, a zsidó népet, Keresztelő Szent Jánost, és Szűz Máriát.

Az adventi koszorú körüli hagyományok egyre többet változtak az időfolyamán. A XXI. században azok is kiteszik az asztalra az adventi koszorút, akik nem hisznek az eredeti jelentésben. A koszorúk is megváltoztak, hiszen milliónyi félét vásárolhatunk, ha nem akarjuk a saját kezünkkel összeállítani.

Az adventi naptár is fontos része a karácsonyi készülődésnek. Ezt egy német édesanya találta ki, aki meg akarta könnyíteni a gyermeke számára a karácsonyi várakozást. Az anya egy kemény papírlapra feltűzött 24 darab csokoládét, amiből a fia minden este megehetett egyet karácsonyig.

Az 1900-as években, amikor a kisfiúból felnőtt, üzleti vállalkozást indított, és hagyományos, házikó alakú adventi naptárakat készített, amiknek a 24 ablakába egy-egy édességet rejtett. Ahogy a koszorúnak, úgy a naptárnak is rengeteg különböző változata létezik napjainkban, ezek között akad, amiben csoki, cukorka, vagy ajándék található. Az adventi időszakban a színeknek is nagy jelentőségük van. A karácsonyi ünnepkör domináns színei a piros, a zöld, az arany, a lila és a rózsaszín.

A katolikusoknak az adventi hétköznapok minden hajnalán el kell menniük az aranymisére. A XX. század eleje óta a szentcsalád-járáson is részt kell venniük a hívőknek. Ez azt jelenti, hogy a hívők minden nap más-más ház ajtaján kopognak be, és egy Jézus betlehemi születését ábrázoló kép mellett mondanak imát, valamit különböző szertartásokat mutatnak be.

Az angyalok se maradhatnak ki az adventi időszakból és a karácsony ünnepköréből. A hozzájuk kapcsolódó legenda úgy szól, hogy kék, piros, fehér, és lila palástban érkeznek az adventi angyalok, akik a lelki felkészülésben segítenek, szeretetet hoznak az otthonokba, és az emberek lelkébe.

(Forrás: Csaladivilag)

 

Ajánló

Ajánló