Történelmi tragédiák, amelyek karácsonykor történtek



Földrengés, tűzvész és más katasztrófák tették tönkre az ünnepet.A múlt többször bebizonyította, hogy a világ és a sors nincs tekintettel arra, hogy az emberek békés, nyugodt és örömteli karácsonyi ünnepekre vágynak, ugyanis a történelem több tragédiája is a szeretet ünnepén következett be.

A Burgos szabályokat bevezették 1512: Az európaiak rengeteg rémes dolgot tettek az amerikai őslakosokkal. Ezek az egyik legrosszabbja a Burgos szabályok voltak. Az őslakosok közül sokan kényszerből tértek át a keresztény hitre másoknak el kellett hagyniuk az otthonukat, amit leromboltak, de kényszermunka is várt az őslakosokra a spanyol király parancsa miatt.

Tűz a kongresszusi könyvtárban 1851: Thomas Jefferson legtöbb eredeti írása, és a könyvek kétharmada elpusztult a rettenetes tűzben. A könyveket nehéz volt pótolni. A tűz után nagyon sok erőfeszítést tettek azért, hogy tűzállóvá tegyék a könyvtárat.

Megalapították a Ku Klux Klánt 1865: A polgárháború után délnek hatalmas változáson kellett átesnie, ugyanis fel kellett szabadítaniuk a rabszolgákat. Ez sok embernek nem tetszett. Ők összefogtak, majd szembementek a rendszerrel. A kormány hamarosan felszámolta a bandát, ám még így is sikerült komoly károkat okozniuk.

Török földrengés 1939: 30 ezer ember halt meg abban a földrengésben, amely 1939-ben rázta meg az országot. A török házak nem voltak felkészülve egy ilyen méretű rengésre, emiatt Erzincan teljesen elpusztult. A tragédia után szigorítottak az építési szabályokon.
Az Italian Hall katasztrófa 1913: A bányászok karácsonyi partit rendeztek december 24-én az Italian Hallban. A 600 ember, köztük gyerekek, szórakozása akkor vett rémes fordulatot, amikor valaki tüzet kiáltott.

Az ijedt emberek pánikba menekültek. Ennek eredményeként 73-an, köztük 62 gyerek, meghalt. Azt soha nem sikerült kideríteni, ki viccelődött azzal, hogy tűz van, ezért ez a világ egyik leghatalmasabb olyan gyilkossági ügye, amelyben nem találták meg a tettest.
Fekete karácsony 1941: Pearl Harbor után nem sokkal, karácsonykor egyesültek a szövetségesek, amire válaszul Japán terrorizálni kezdte a civileket. A borzalmas atrocitások közé tartozott a St. Stephen főiskolai mészárlás és Mui Wo gyilkosságok.

Tangiwai katasztrófa 1953: 300 ember utazott egy új-zélandi vonaton, amely karácsony késő estéjén ért szerencsétlenség. A tragédia oka az volt, hogy a folyamatos áradások miatt a híd meggyengült, emiatt összeomlott a vonat súlya alatt.
Állítólag a vonat vezetőjé
nek szóltak a veszélyről, de későn, mert már nem tudta megállítani a szerelvényt, ami a vízbe zuhant. Az utasok között akadt túlélő. Az áldozatok száma 151 volt.

Kim II-Sung lett Észak-Korea elnöke 1972: A terror ideje kezdődött e, amikor Kim-Sung lett Észak-Korea elnöke. Az ország helyzete akkor vált egyre rosszabbá, amikor Kim-Sung fia, Kim Jong-il vette át Észak-Korea vezetését.
Szovjet invázió Afganisztánban 1979: A Szovjetunió karácsonykor indított inváziót Afganisztán ellen. Ez volt az első alkalom, hogy a szovjetek lerohantak egy keleti blokkon kívüli országot, emiatt nagy volt a felháborodás. A támadás utána a tálibok vették át Afganisztán vezetését, ez pedig újabb szörnyűséget jelentett.

Acteal mészárlás 1997: A vörös maszkos, félkatonai csoport támadt rá egy római katolikus csoportra egy mexikói állam kisvárosában. A támadásban 45 ember, köztük 15 gyerek, meghalt. A vérengzéshez a helyi rendőrség és a polgármester viselkedése is hozzájárult.

(Forrás: bizzarium.com)

 

Ajánló

Ajánló