A Christmas Blues



Ismerjük fel és győzzük le az ünnepi lehangoltságot!A karácsonyi ünnepekről hiába ismételgetjük, hogy a szeretet, a béke, az öröm hetei, mert jól tudjuk, hogy rengeteg a stressz, a feszültség és a konfliktus, hiszen a munka mellett próbálunk a lehető legjobban felkészülni a karácsonyra. A lehangolt, rövid ideig tartó lelkiállapot szezonális jelenség, és mindig karácsonykor jelentkezik. Ezt nevezik Christmas Blues-nak.

A karácsony akkor is fájdítja a szívünket, ha nemrég halt meg egy szerettünk, vagy most vesztettük el a munkánkat, esetleg felbomlott a házasságunk, párkapcsolatunk, avagy valami mást gyászolunk. Ilyenkor sokan a legegyszerűbb megoldást választják, tehát alaposan felöntenek a garatra, ám a részegség csak még jobban elkedvetlenít.

A szezonális hangulatzavart az is kiválthatja, ha folyton azért küzdünk, hogy tökéletesek legyünk, ami örök hiba, mert senki sem tökéletes. A reklámok azonban mást próbálnak belénk beszélni, hiszen a hirdetések csak arról szólnak, hogy mindent meg lehet valósítani, mert csak rajtunk, és a pénzünkön múlik a tökéletes karácsony.

Ebből általában annyit szűrünk ki, hogy a mi hibánk, hogy nincs sok pénzünk, mert biztos nem dolgoztunk eleget érte, és az is a mi bűnünk, hogy nem volt időnk megtalálni a tökéletes ajándékot, és azért is csak önmagunkat hibáztathatjuk, hogy alig vagyunk a családunkkal. Ezzel a logikával csak azt érjük el, hogy szorongani fogunk. Ezen ront az, ha tudjuk, hogy a karácsony ürügyén olyan rokonnal is találkoznunk kell, akit utálunk.

Sokan helytelenül azt hangoztatják, hogy karácsony és szilveszter között megugrik az öngyilkosságok száma, pedig a statisztika szerint ez nem így van. Azok a depressziós emberek, akik ilyenkor vetnek véget az életüknek, már sokkal régebb óta tervezik a dolgot.

Ez a tévhit azért is veszélyes, mert azt kommunikálja a depressziós betegek felé, hogy karácsonykor öljék meg magukat. A többi embert pedig csak nyomasztani fogja ez a gondolat. Emiatt fontos, hogy egész évben törődjünk a többi emberrel!

Az öngyilkosságok száma nem, de a lelki segély vonalakra befutó hívások száma megnő karácsonykor. Ez azért van, mert az ünnepi hangulatot üzleti és megfelelési oldalról akarjuk megközelíteni, ez pedig magányhoz, és krízishelyzethez vezet.

A jó hír az, hogy többféleképpen is feldobhatjuk a hangulatunkat! Az egyik legjobb módszer az, ha fogunk egy könyvet, ami lehet a kedvencünk, vagy valami új, készítünk egy forró italt, letelepszünk a kanapéra, és elmerülünk a történetben.

A sétálásról is bizonyított, hogy pozitív energiával tölt fel. A mozgásról már rég tudjuk, hogy kiváló hangulatjavító. A sétálásban a legjobb az, hogy rengeteg nézelődni valónk lesz, ami mellett eszünkbe se fognak jutni a sötét gondolatok.

A hőmérséklet is befolyásolja a hangulatunkat. Ahogy nyáron nem csoda, hogy könnyű boldognak lenni, úgy télen sem meglepő az elszomorodás. Legyen gondunk arra, hogy mindig legyen meleg a lakásunkban, mert az biztonságérzetet, és komfortot ad.

Az utolsó hangulatjavító trükk az, hogy alaposan nézzük meg az ismerőseinket, mert biztos, hogy találni fogunk valakit, aki csak úgy tesz, mintha boldog lenne, de valójában magányos. Ha találtunk ilyet, akkor beszélgessünk vele, szervezzünk találkozót, mert így rajta is segítünk, és mi is jobban fogjuk érezni magunkat.

(Forrás: bien.hu)

 

Ajánló

Ajánló