Új évi babonák



Mit szabad és mit nem, ha szeretnénk, hogy sikeres és boldog esztendők legyen?Babonás népség az emberiség, hiszen az egész világon rengeteg hiedelem él, amit még a XXI. században is sokan próbálnak betartani, mert nem szeretnék, ha a balszerencsemelléjük szegődne. Ez különösen igaz új évkor.

Ha szeretnénk, hogy 2017 boldog és sikeres legyen, akkor érdemes jól megjegyezni az alábbi babonákat!

1. Amennyiben az év első napján szegjük meg a kenyeret, akkor az egész családunknak lesz kenyere az esztendő minden napján.

2. Január elsején, ha férfit engedünk be először a házba, akkor szerencsések leszünk. Ha nőt, akkor elkerül a szerencse.

3. Az emberek reggel friss vízben mosakodtak azért, hogy egészségesek legyenek az új évben.

4. Az év első napján azért eszünk sertéshúst, mert kitúrja nekünk a szerencsét. A tyúkot azért nem fogyaszthatunk, mert kikaparja a szerencsét. Január elsején lencsét is szokás enni, mert az sok pénzt jelent, de akkor sem szegényedünk el, ha nem eszünk meg minden szilveszterre elkészített ételt.

5. Az óévtől hatalmas lármával, zajjal vettek búcsút az őseink, mert így akarták távol tartani a szerencsétlenséget, átkokat, boszorkányokat.

6. Régen azért tettek patkót az állatok vályújában, mert abban hittek, hogy ez megóvja őket a betegségektől. Mások hajókra, ajtófélfára szegelték a patkót, hogy a rossz szellemeket, balszerencsét távol tartsák. Most ne rohanjunk el a boltba patkót venni, mert az csak akkor vonzza a szerencsét, ha az út mellett találjuk.

7. Süssünk rétest, mert azzal hosszúra húzhatjuk az életet, boldogságot. Minél bőségesebb a rétes tölteléke, annál nagyobb boldogságban lesz részünk a következő esztendőben.

8. Január elsején tilos kivinni a szemetet a házból, mert akkor a szerencsét is kidobjuk. Mosni és teregetni se jó ötlet. Lehetőleg kölcsön se adjunk, mert nehezen fogjuk visszakapni a pénzünket, másfelől egész évben minden kifelé fog menni a házból.

9. Január első napján nem szabad orvost hívni, vagy orvoshoz menni, mert akkor betegek leszünk egész évben.

10. A négylevelű lóhere valószínűleg azért a védelem jelképe, mert az alakja a keresztre hasonlít. A babona úgy tartja, hogy a négylevelű lóhere ereje csak akkor mutatkozik meg, ha véletlenül találunk rá, de szerencsét is csak ebben az esetben hoz.

11. A babona szerint az, ami az év első napján történik, később megismétlődik az esztendőben. Sokan például azért nem bújnak ágyba napközben, mert a hiedelmek szerint az egész éves betegséget idézhet elő.

Az emberek úgy szeretnék bebiztosítani az egész éves szerencsét, hogy csak kellemes dolgokat tesznek, tehát vidámak, az asztalnál bőség van, vagy barátoknál kezdik az évet, és minden jót kívánnak egymásnak.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló