Halállal kapcsolatos babonák



A legismertebb hiedelmek, amelyeket még ma is követnek az emberek.A halál, túlvilág, temetés az ősidők óta olyan témák, amelyekhez különféle babonákat költöttek az emberek. Az ilyen hiedelmek közül sok nem kopott ki a mindennapokból, hiszen például a mai napig feketébe öltözünk, ha temetésre megyünk, ahogy az is jellemző, hogy virágot teszünk a sírokra.

Mennydörgés: Ha a temetésen dörög az ég, akkor az annak a jele, hogy az elhunyt lelke megérkezett a mennyországba.

Érmék a szemre: Az ókori görögök azért tettek két érmét az elhunyt szemére, hogy a lélek ki tudja fizetni Charont, aki áthajózik vele az Alvilág folyóján, hogy megékezhessen Hadész birodalmába. Nem ez azonban az egyetlen oka annak, hogy pénzérmét tesznek az elhunyt szemére, ugyanis sokan nyitott szemmel halnak meg, ezért az érmékkel lecsukhatják a szemüket.

Tartsd vissza a lélegzetedet: A babona úgy tartja, hogy visszatartott lélegzettel kell áthaladni a sírkerten azért, hogy egyik elhunyt se találjon utat a fizikai világba.

Terhes nőknek el kell kerülnie a temetéseket: Azt már őseink is tudták, hogy a felfokozott érzelmek nem tesznek jót a várandós nőknek, mert könnyen elvetélhetnek, ezért a terhes nőknek kerülniük kell a temetést.

Megállítani az órákat: Anno ezzel jelezték, hogy valaki meghalt. Az órát csak a temetés után indították újra, ha nem a családfő hunyt el, mert abban az esetben az órát örökre megállították.

Temetési babonák: A holttestet soha nem szabad a saját autónkkal szállítani. A gyászmenet nem állhat meg, mert akkor újabb ember fog meghalni. Temetéskor tilos járműveket számolni, babát pedig végképp ne vigyünk temetésre, mert ellenkező esetben még 1 éves kora előtt meghalhat.

A hírességek hármasával halnak: Ez a városi legenda akkor kelt szárnyra, amikor Ed McMachon, Farrah Fawcett és Michal Jackson egymás utáni három napon haltak meg. Állítólag ez egy átok miatt következett be, ám egyelőre úgy néz ki, hogy csak ez a három sztár halt meg ebben a sorrendben.

Letakarni a tükröket: A virrasztásokon azért takarják le a tükröket, hogy a lélek ne maradjon itt. Ez a szokás főleg a zsidó temetéseken figyelhető meg, ám ott praktikusabb oka is van a tükrök letakarásának, ugyanis a gyászolók így nem szembesülnek a kinézetük, tehát minden erejükkel a gyászolásra koncentrálhatnak.

Keletnek fordítva temetni a halottakat: Rengeteg temetőt úgy rendeztek be, hogy a fejfák nyugaton vannak, míg a holtak lábát kelet felé fordítják. Ennek oka az, hogy az elhunytaknak látniuk kell az új világot napfelkeltekor.

Madarak és halál: A madarakhoz rengeteg misztikum kapcsolódik, hiszen régóta a túlvilág hírnökeinek tekintik őket. Amennyiben egy bagoly a nevünket huhogja, hollók vagy varjak köröznek az otthonunk felett, nekirepülnek az ablaknak, akkor a halál hírnökei lehetnek.

Éjjelre a sír nyitva hagyása: Tilos éjjelre temetetlenül hagyni a sírokat. Ennek teljesen érthető oka van, hiszen senki sem szeretne éjjel beleesni egy sírgödörbe.

Virágok a sírokon: Ha a vadvirágok maguktól bukkannak fel a síron, akkor az annak a jele, hogy a halott megérkezett a mennyországba. A piszkos síremlék a gonosz jelenlétére utal. Régen egyébként nem babonás okból tettek virágot a koporsókra, hanem azért, hogy azzal elfedjék a bomlás szagát.

Először a holtak lábát kell kivinni: Amikor egy házból kiviszik a holttestet, akkor először a lábnak kell elhagynia az épületet, mert a viktoriánus időkben abban hittek, hogy az elhunyt visszanézhet, ha előbb a fej távozik.

(Forrás: bizzarium.com)

Ajánló

Ajánló