Az alvópózok egészségügyi hatásai



Pozitív és negatív következménye is lehet annak, amilyen testhelyzetben pihenünk.Az alvás alapvetően egészséges dolog, hiszen a szervezetnek szüksége van pihenésre ahhoz, hogy testileg és lelkileg is jól érezzük magunkat a bőrünkben, ám előfordulhat, hogy egy-egy testhelyzet negatív hatást gyakorol a szervezetünk valamely részére.

Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy a különböző alvópozícióknak milyen pozitív és negatív hatása lehet.

Jobbra fordulva: Ez a póz magas vérnyomás esetén ajánlott, mert így több hely jut a szívünknek, tehát csökkenhet a vérnyomásunk, lassulhat a szívverésünk. Ez testhelyzet a szív- és érrendszeri problémák esetén is hasznos. A jobbra fordulva történő alvásnak köszönhetően kisebb lesz az esélye annak, hogy öregkorunkban Alzeimeresek leszünk.

A várandós nőknek kerülniük kell ezt a pózt, mert a terhesség későbbi szakaszában megnőhet a halvaszületés esélye.

Magzatpóz: Nagyszerű stresszoldó, ráadásul ez a legkényelmesebb alvópóz, ugyanis elég teret ad ahhoz, hogy a gerinc könnyen mozoghasson. Általában azok az emberek alszanak magzatpózban, akik lelkiismeretes, stabil személyek. Ők álmukban vezetik le a stresszt, ezért tettre készen, felfrissülve ébrednek. A magzatpóz ellen szól, hogy súlyosbíthatja a nyakfájdalmat.

Balra fordulva: Dr. Matthew Noble elmondása szerint a hasfájás éjjel a legkínzóbb. Ennek pontos oka még rejtély, de az biztos, hogy a balra fordulva történő alváskor a belső szerveink úgy sorakoznak fel, hogy azokon nehezebben jut át a sav a gyomorból a nyelőcsőbe, ami a fájdalom forrása. A baloldalon való alvás negatív hatása, hogy így gyakrabban lehetnek rémálmaink.

Hason fekve: Ha így helyezkedünk el alvás közben, akkor intenzívebbet, izgalmasabbat álmodunk. Chris Idzikowski alváskutató szerint akkor emésztünk a legkönnyebben éjszaka, ha „szabadesés” pozícióban pihenünk, tehát úgy, hogy a karjaink testünkkel párhuzamos helyzetben vannak.

A testhelyzet hátránya, hogy az izomrendszerünket ez a póz károsíthatja a leginkább. További probléma, hogy nem tudunk normálisan lélegezni, ha a fejünket órákon keresztül az egyik oldalunkra fordítva tartjuk. Mivel nagy terhelést jelent, ezért fejfájással, nyakmerevséggel, feszülő vállfájdalommal, karfájdalommal, hátfájással ébredhetünk.

Háton: Ez a testhelyzethez jó szolgálatot tehet a hátunknak, illetve szépségápolás szempontjából is előnyös, hiszen így nem préseljük az arcunkat a párnába, ami azt jelenti, hogy kevesebb lehet a pattanásunk, ráncunk.

A háton fekvés negatív hatása az, hogy nagyobb eséllyel kezdünk horkolni, és légzési nehézségeink is támadhatnak. A háton fekvés ellen szól az is, hogy így jobban kophatnak a fogaink, mert óránként 19-szer szorítjuk össze a fogainkat. Ha oldalra fordulva alszunk, akkor csak 13-szor.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló