A tudósok szerint Szent Januarius vére nem igazi



Levágott kezeket, fejet, kivájt szívet, palackozott vért is találhatunk a világ legfurcsább, legszentebb ereklyéi között.Szent Klára szíve: Olaszországban nézhető meg a nagy, formátlan konzerválódott szív, ami mellett egy közkori olló is található. Állítólag ez volt az az ollóval amivel kivájták Szent Klára szívét, miután 1308-ban a könnyelmű apácafőnöknő azt találta mondani, hogy: „vájjátok ki a szívemet, ha Krisztus keresztjét keresitek, mert ott találjátok majd a szenvedő Urat”. Nem tudni, hogy miért, de az apácák komolyan vették Szent Klára szavait.

A Szent Vér ereklye: A XII. században építették a Nagy Szent Vazul-kápolnát, ami később átkereszteltek Szent Vér bazilikára. Az építkezés 1157-ben fejeződött be. A templomot Nagy Szent Vazul tiszteletére szentelték fel, majd itt helyezték el a szent ereklyéit, a négy gerinccsigolyát, amit 1100 tavaszán II. Róbert flamand gróf hozott Kaiszareia-ból Brugesbe.

Elzászi Diederik (Thierry) gróf, a templom építője, 1134-ben keresztes hadjáratot indított, majd 1150. április 7-én hazatért a Szent Vér ereklyével, amit a felső kápolnában helyeztek el. Jézus vérének palackozásáról a Biblia nem, de néhány apokrif irat tesz említését.

Ezek egyike szerint Arimathiai József a Szent Grállal fogta fel Krisztus vérét. A körmeneten használt ereklyehordozót a bazilika múzeumában őrzik. A 30 kilót nyomó kegytárgyat Jan Crabbe alkotta, 1617-ben.

Szent Katalin feje: Szent Katalint 1380-ban temették el Rómában, majd később exhumálták azért, hogy lecsapják a fejét, ugyanis a sziennai polgárok saját szent ereklyét akartak.

Szent Lucia múmiája: A szentté avatott Lucia holtteste olyan jó állapotban megmaradt, hogy sokan abban hisznek, hogy csak nagyon mélyen alszik, de majd felébred a Végítélet harsonáira. A legenda szerint Lucia Szicíliában élt, ahol kioperálta a saját szemeit, mert nem akarta feláldozni a szüzességét.

A halála után többen visszanyerték a látásukat, miután lerótták a kegyeletüket és imádkozni kezdtek hozzá. Egy 80-as években végzett mellkas vizsgálat azt állapította meg, hogy a Velencében őrzött holttest egy szicíliai nőé, de a személyazonosságát nem sikerült megállapítani.

Jézus keresztfájából származó szögek: 1990-ben találták meg Joseph Caiaphas ősi sírját Jeruzsálemben. A sírból olyan szögeket vettek ki, amelyek állítólag Jézus keresztjéből származnak. Caiaphas vezette Jézus tárgyalását, tehát nem elképzelhetetlen, hogy a szögek tényleg 2000 évesek.

Szent kezek: Anglia egyik apátságában őrzik az ismeretlen, XIV. században élt, katolikus vértanú mumifikálódott kezeit. Állítólag a kezek gazdája úgy gyógyítót, hogy a betegnek csak kezet kellett neki csókolnia.

Szent Januarius vére: A közelmúltban előkerült egy üveg, benne alvadt folyadékkal, ami állítólag az 1700 éve élt Januarius vére. Az ereklyét Nápolyba vitték, ahol folyékonnyá vált. A csodának évente 18 alkalommal lehetnek szemtanúi a hívők. Az ereklyét soha meg nem vizsgáló tudósok szerint az üvegben nem vér található, hanem egy olyan folyadék, ami tixotróp tulajdonságokkal rendelkezik, tehát képes arra, hogy folyékony maradjon.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló