Karácsonyfa díszek és történetük



Tudd meg, hogy miről mesél a csúcsdísz, a gömbök, a girland és a színek!A XVI. század óta szokás a karácsonyfa díszítése, amellyel kapcsolatban az első kérdés az, hogy miért pont fenyőfát állítunk? Ennek oka a zöld szín, ami az új élet reményét jelképezi. A spirális ágak pedig az életspirált szimbolizálja.

Amellett, hogy a fenyőfának külön jelentése van, még a díszek sem üres tárgyak, hanem szimbólumok. A csúcsdísz minden keresztény országban megjelenik, aminek oka az, hogy ez jelképezi a mennyországba emelkedett Jézust.

A csúcsdísz eredetileg csillag alakú volt azért, hogy a betlehemi csillagot jelképezze. A legenda szerint ez vitte hírül a Napkeleti Bölcseknek, hogy megszületett a Megváltó. Napjainkban a csúcsdísz nem csillag, hanem hegyes végű, csillogó dísz.

A hagyományos karácsonyfadíszek közül nem hiányozhatnak a gömbök, melyek a teljességet, és a Paradicsom almáját jelképezik.
Ahogy teltek az évek, úgy változtak meg a gömbök is, aminek eredménye, hogy ma már rengetegféle formájút, anyagút vásárolhatunk, de a legelterjedtebb az üveggömb.

Az arany és az ezüst színek a gazdagságot szimbolizálják a karácsonyfán. A dió és az alma díszek a tudásra, és a bölcsességre utalnak. Ha azonban ezt a kettőt összevonjuk, akkor az aranyalma, és aranydió a fénylő bölcsességet hozza el a házakba.

Az apró díszek, amelyek baba, vagy játék formájúak, a gyermekkort, a felhőtlen boldogságot, örömöt, az ajándékozást, és
a másoknak való örömszerzést szimbolizálja.

A kis angyalkák Advent angyalait
és a várakozást testesítik meg. A kis harang a Megváltó születésére utal. Ha megrázzuk a harangocskát, akkor azzal teremtjük meg a családunk számára a karácsony hangulatát.

A karácsonyfá
kra ma már fényfűzért teszünk, ám régen még gyertyákat tettek a fára, ami tűzveszélyes, úgyhogy maradjunk a különféle, szebbnél szebb, villogó, zenélő izzósornál! A karácsonyból a csillagszóró sem hiányozhat. Ezek a fényforrások a fény megérkezését, a szent hármasságot, és a fiú megszületését jelképezik.

Régen a karácsonyfát sokszínű díszekkel öltöztették fel, de
ez is annyira megváltozott az évek során, hogy napjainkban már az is külön pont az ünnepi feladatlistán, hogy idén milyen stílusba dekoráljuk a fát. Ez általában két-három szín kombinációja. Habár ezzel egyszerűbbé teszik az egész fát, mégis esztétikusabb lesz az összhatás. A legjobb színpárosítások az arany-piros, piros-ezüst, ezüst-fehér, és az ezüst-kék.

A karácsonyfákra színes girlandokat, szalagokat, és láncokat is teszünk. Ezek a bűnbeesés kígyóját
és a teremtést átszövő időszálakat jelképezi. A fát beborító angyalhaj a jászolban fekvő Jézus szalmájára utal.

A magyar karácsonyfákról a szaloncukor sem hiányozhat. Ez a boldogság építőköveit jelenti, hiszen a szaloncukor csokoládéból készül, amiről a tudomány rég bebizonyította, hogy növeli a boldogságszintet. A mézeskalács fenyő, angyal, emberke és csengő díszek, a föld porából gyúrt, tűzpróbán átesett embert jelképezi.

(Forrás: bulvaros.hu)

 

Ajánló

Ajánló