Kőkemény kiképzésen esnek át az elit egységek tagjai



A világ nyolc legkülönlegesebb alakulata oda is bemegy, ahonnan mások menekülnek.Bátor férfiak és nők esküdtek fel arra, hogy a saját életüket kockáztatva, de kimentik az embereket a legveszélyesebb helyzetekből is. Ők a elit egység tagjai, akiknek rendkívül kemény kiképzésen kell megfelelniük ahhoz, hogy tagjai lehessenek egy-egy ország legkülönlegesebb alakulatának, akiket akkor hív az állam, ha nem tudják másképpen megoldani a problémákat.

Izrael: A Sayaret Matkal elit egység elsődleges feladata a hírszerzés, aminek érdekében, gyakran beépülnek az ellenség sorai közé. Az alakulatnak csak az lehet a tagja, aki kibírja a Gibbush nevű kiképzőtábor kőkemény kiképzését, ami közben az orvosok és a pszichológusok folyamatosan monitorozzák a résztvevőket.

Pakisztán: A különleges ruházatuk miatt fekete gólyáknak is nevezik a pakisztáni alakulatot. Az egység tagjainak közel 60 kilométert kell lefutniuk 12 óra alatt, 8 kilométert pedig 50 perc alatt úgy, hogy rajtuk van a teljes felszerelés. A pakisztáni elit alakulat egyik legnagyobb sikere 2009-ben volt, amikor 40 túszt szabadítottak ki egy irodaházból.

Spanyolország: Az Unidad de Operaciones Especiales, vagyis a spanyol tengerészeti különleges erők Európa egyik legnagyobb tiszteletben álló elit alakulata. 1952-ben önkéntesekből toborozták össze az egységet, de manapság a jelentkezők 70-80 százaléka nem felel meg a követelményeknek.

Nagy-Britannia, tengerészgyalogosok: A közép-amerikai Belize esőerdőiben képzik ki a brit különleges erők tengerészgyalogosait, akiknek folyamatos fizikai megpróbáltatásokat kell kiállniuk miközben állandó kikérdezéseken vesznek részt.

USA: Hivatalosan a tengerészet tagja az amerikai SEAL, de bárhol bevethetik őket. Az elit egység elnevezése fókát jelent, de arra is utal, hogy hozzájuk tartózik a tenger (sea), a levegő (air) és a szárazföld (land). A SEAL különleges kiképzésén már több más elit alakulat is részt vett.

Oroszország: 1974-ben hozta létre a KGB az Alfa Csoportot, ami a KGB megszűnése után az FSB részeként működik tovább. Az elit alakulat napjainkban is fontos szerepet tölt be Oroszország terrorizmus elleni harcában. Ám 2002-ben azért érte kritika az alakulatot, mert Moszkvában 120 túsz halt meg attól a gáztól, amit a túszejtőknek szánt.

Franciaország: 1973-ban alakult a 200 főből álló rohamosztag, amely a francia csendőrséghez tartozik, és akiket a túszhelyzetek megoldására képeztek ki. Eddig több, mint 600 embert szabadított ki. A francia törvények tiltják, hogy fotót közöljenek le az elit alakulat tagjainak arcáról.

1979-ben a rohamosztag is segített a mekkai nagymecset ostrománál, de akkor is őket hívták, amikor merényletet intéztek a Charlie Hebdo elleni. A támadás utáni üldözésben és túszdrámában is részt vett a rohamosztag.

Nagy-Britannia, a légierő gyalogosai: Stanley McChrystal amerikai tábornok elárulta, hogy szerinte nem tudták volna levezényelni az iraki háború utáni harcokat, ha a SAS nem vesz részt azokban.

A Brit Különleges Légi Szolgálat (Special Air Service – SAS) gyalogosainak mottója így hangzik: „Aki mer, az nyer.”

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló