Uniós irányelv védi az ír koboldokat



Mitikus lények ügyében hozott jogi döntések.Az ír koboldok uniós védelmet kaptak: Kevin Woods (ír nevén McCoillte) kijelentette, hogy képes kommunikálni a koboldokkal, akik közül már csak 236 él Írországban. Elmondása szerint akkor kapta a különleges képességét, amikor aranyérméket talált.

A férfi kampányolni kezdett Írország koboldjainak megmentéséért. Ennek eredménye, hogy a 2009-es élőhelyekről szóló uniós irányelv védetté nyilvánította a helyi flórát, faunát és mind a 236 koboldot.

Izlandi manók: 2013-ban az ország egyik félszigetét akarták összekötni a sziget többi részével, ám a tervet meghiúsították a tiltakozók, akiknek egyik fele a manókat féltette. A tiltakozás vezetője azt állította, hogy kapcsolatban áll a manókkal, akiknek a temploma abban a nagy sziklában található, ahol az útépítés egyik pontja található.

A vita addig gyűrűzött, hogy az ügy az izlandi bíróság elé került. Döntés 2015-ben született. A határozat értelmében a legendás 70 tonnás „templomot” elköltöztették.

A Sakteng vadvilág szentélye: Bhutánban található a természetvédelmi terület, amit az UNESCO úgy ismer, hogy ezen a csodás vidéken él több száz veszélyeztetett faj, de itt található a jeti himalájai megfelelője, a migoi, aki tiszteletére 700 ezer dolláros szentélyt építettek.

Washington Állam védi a jetit: Washington állam több rendelete bűnténynek nyilvánította a jetik megölését. Erre azért volt szükség, mert sokan elindultak, hogy elkapják a lényeket, ám ennek gyakran tragédia lett a vége, mert túrázókat, utazókat öltek meg a jeti helyett.

A jogszabály bűntettnek nyilvánította a jeti megölését, amiért először több, mint 10 ezer dollár pénzbírság és 5 év börtön volt kiszabható, de ezt 1000 dollárra és 1 év börtönre enyhítették.

Champ védelme: 1819-ig, az irokéz és az abenaki indiánok idejére nyúlik vissza a Champlain-tóban élő szörny legendája. Az évek alatt többen megpróbálták levadászni a szörnyet, aminek a bőrért valaki 50 ezer dollárt kínált.

Port Henry lakói nem akarták, hogy megöljék Champet, ezért kampányolni kezdtek a szörny megvédéséért. A település az 1980-as években kezdeményezte a törvényhozóknál, hogy nyilvánítsák védett területé Port Henry vizeit, amiben Champ él. Hasonló jogi döntés született New York államban és a kanadai Vermontban is.

Az állam, ahol megölheted Óriáslábat: A jogi döntések között akad, ami nem a mitikus lények védelméről szól, hanem ennek ellenkezőjéről. Ez a helyzet Texasban is, ahol valaki arról kért információt a hatóságoktól, hogy milyen törvények vonatkoznak a mitikus lény elfogására, megölésére. A válasz az volt, hogy Texasban semmi sem korlátozza ezeket.

Védjük meg Nessie-t: 1933-ban hivatalos aktát nyitottak Skóciában Nessie és az utána kutatók tevékenységéről. Az iratok csak 2014-ben kerültek elő, ez pedig különös történetet szült, ugyanis a Természet Tudományi Múzeum egyik Londonban élő akadémikusa hajtóvadászatot indított.

Az illető célja azt volt, hogy megöljék a mitikus lényt, hogy kiállítsák a múzeumban. A dologról tudomást szerzett Sir Murdoch MacDonald, Nessie „parlamenti képviselője”, aki törvénytervezetet nyújtott be, amit azzal indokolt, hogy Nagy-Britanniában semmi sem védi a „szörnyeket és a halakat”.

A törvényből végül nem lett semmi, de a képviselő annyit elért, hogy Nessie-t az 1912-es állatvédelmi törvény védi.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló