Fenyőfafajták előnyei és hátrányai



Hasznos tanácsok a megfelelő fa kiválasztásához.A karácsonyi készülődés rengeteg szervezéssel, feladattal jár. El kell döntenünk, hogy kiket látogatunk vagy vendégelünk meg, kinek és milyen ajándékkal kedveskedjünk, miből álljon az ünnepi menü, de a megfelelő fenyőfa kiválasztása is fontos kérdés.

Ebben az esetben el kell döntenünk, hogy műfenyőt vagy élőt szeretnénk-e állítani. Ha élő fenyőt díszítenénk fel, akkor valószínűleg az ár sokat nyom a latba, de az is befolyásolja a döntést, hogy van-e otthon kisgyerek, hiszen a szúrós levelek veszélyt jelenthetnek rá, de az sem mindegy, hogy már másnap takarítanunk kell-e utána, vagy jól fogja bírni a meleg szobában a fenyő.

A döntést megkönnyítendő itt egy gyűjtemény a legnépszerűbb fenyőfák előnyeiről és hátrányairól.

Műfenyő: Sokan hallani sem akarnak arról, hogy műfenyőt állítsanak karácsonykor, pedig valójában ez a változat ugyanolyan mutatós lehet, mint az élő fenyőfa. A műfenyő ellen szól, hogy nem kapjuk meg tőle a csodás fenyőillatot, ugyanakkor mellette szól, hogy sok stresszt spórol meg nekünk, hiszen például nem kell a tűlevelek porszívózásával vesződnünk.

Szintén a műfenyő előnye, hogy hosszútávon költséghatékonyabb megoldás, mert elég egyszer megvenni, míg az igazi fából évente vehetünk újat. A műfenyőnek a beállítása is egyszerűbb, mivel csak szét kell hajtogatni a leveleit, amelyek nem szúrnak meg. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a műfenyő a legjobb választás, hiszen sok embert eleve az zavar, hogy „mesterkélt”.

Nordmann-fenyő: Az egyik leggyakoribb típus a kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő, tudományosan Abies nordmanniana), ami a nevét Alexander von Nordmann finn zoológus után kapta.

A Nordmann-fenyő, amit sokan tévesen „normannak”, illetve „normandnak” neveznek, tartós, mutatós, a meleg szobában jól bírja, a levei nem különösebben szúrósak, egész könnyen díszíthető. Hátránya, hogy elég széles és terebélyes, ezért a sarokba nem lehet beállítani, az ára pedig elég borsos.

Erdeifenyő: Nem véletlen, hogy az erdeifenyő (Pinus sylvestris) népszerű választás, ha karácsonyfának valót keresünk, hiszen amellett, hogy kedvező az ára, még tartós is, jól bírja a fűtött szobában.

Az erdeifenyő ellen szól, hogy szúrósak a levelei, az alakja nem elég formás, ritkább a felépítése, tehát nehézkes a díszítése, ráadásul gyakran folyik belőle a gyanta, ami a takarításnál okoz komoly gondot.

Ezüstfenyő: A luc nemzetség egyik fajtája a kékeszöld színű ezüstfenyő, ami a kinézete és a nagyon jó illata miatt közkedvelt karácsonykor. Az ezüstfenyőt azért is szeretik az emberek, mert a vastag viaszréteg borítása miatt tartós, nem hullajtja le olyan hamar a leveleit. Ellene szól, hogy nagyon szúrós, és az ára is elég magas.

Feketefenyő: Az ezüstfenyőhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a feketefenyő (Pinus nigra), ami a kinézete, sötét levelei, után kapta az elnevezést. Közkedvelt típus karácsonykor, mert tartós, sűrű, az ára alacsonyabb, az illata mesés. Hátránya, hogy nagyon szúrósak a levei.

Lucfenyő: Közkedvelt fajta a luc (Picea) a Pinaceae egy nemzetsége, mert mutatós, ráadásul az ára láttán sem áll keresztbe az ember szeme. Hátránya, hogy nem bírja sokáig, ha nagyon meleg van a házban. A lucfenyő néhány nap alatt ledobja a tűleveleit, aminek feltakarítása igazi rémálom.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló