A fenyőfa tűleveleiben rengeteg a C-vitamin



Kevésbé ismert tények a karácsonyról.Vasárnap szenteste, tehát a következő napokban mindenki inkább az ünneppel foglalkozik, mint a munkával. A nagy hajrában még próbáljuk beszerezni az utolsó ajándékokat, pótoljuk a menühöz hiányzó alapanyagokat, ellenőrizzük a díszeket, valamint azt, hogy biztos mindenkire gondoltunk-e.

A nagy karácsonyi sürgés-forgásban azonban önmagunkról sem szabad megfeledkeznünk, ahogy az ünnep igazi lényegéről sem, ám vajon biztos, hogy mindent tudsz a karácsonyról, vagy van még néhány tény, ami alaposan meglephet?

Tudtad például, hogy a fenyőfának szinte minden részét meg lehet enni? Arra tudsz válaszolni, hogy miért szerepel vörösbegy szinte minden karácsonyi üdvözlőkártyán? Ha nem, akkor most ezekről is tudomást szerezhetsz.

Íme tizenöt meglepő tény a karácsonyról!

1. A fenyőfa legtöbb része fogyasztható, de nem azért, mert szaloncukorral aggatjuk tele, hanem azért, mert például a tűleveleiben rengeteg a C-vitamin.

2. Feltűnt, hogy szinte minden karácsonyi üdvözlőkártyán vörösbegyek szerepelnek? Ennek az eredete egy 150 éves poénból származik, amikor a postások még pirosban jártak.

3. Valójában Krisztus töviskoronáját szimbolizálja a magyalkoszorú, a piros bogyók pedig a vércseppjeit.

4. James Pierpont 1857-ben alkotta meg a Jingle Bells-t, ám az eredeti címe One Horse Sleigh volt. Ráadásul Pierpont hálaadási dalnak szánta, ám mivel jobban illik a karácsonyi hangulathoz, ezért akkor kezdték el énekelni.

5. Szent Miklóst azért ábrázolják piros orral, mert a sok munkája mellett, még a pálinkafőzők védőszentje is.

6. Habár sokkal régebbre vezetik vissza a karácsonyfa eredetét, mégis az első írásos emlék róluk 1570-ből, Németországból származik.

7. A Christmas szó az óangol Cristes maesse” kifejezésből származik, a valódi jelentése pedig „Krisztus miséje”.

8. Ha már szóba került a szaloncukor, akkor azt sem árt tudni, hogy az első szaloncukrot 1847-ben készítette el Tom Smith, aki egy londoni édességbolt tulajdonosaként dolgozott. Az igazsághoz az is hozzátartózik, hogy Smith 1840-ben, Franciaországban látta először az összecsavart papírba csomagolt édességet. Amikor hazaért, akkor lemásolta és továbbfejlesztette ezt a megoldást.

9. Az elektromos karácsonyfaizzókat Edward Johnsonnak köszönhetjük, ugyanis ő találta fel 1882-ben.

10. A zoknik kiakasztása egy holland hagyományból ered, ugyanis régen a hollandok étellel megtöltött cipőket tettek ki Szent Miklós szamarainak, akik hálából ajándékot hagytak a lábbelikben.

11. A Mikulás csak a XX. század eleje óta ölt piros ruhát, köszönhetően a Coca-Colának, ahol úgy döntöttek, hogy ebben a színben jobban néz ki a reklámokon a Télapó. Eredetileg zöld ruhában járt a Mikulás.

12. Görögországban január 7-én tartják karácsony napját, míg az ajándékokat az újév napján bontják ki.

13. Az első karácsonyfát 1419-ben állította egy freiburgi pék, aki magvakat és gyümölcsöket használt a díszítéshez. A gyertyák a XVIII. században, a gömbök a XIX. században jelentek meg a gazdagabb családoknál.

14. Izlandon nem egy télapó van, hanem tizenhárom, akik úgy osztották fel a munkát maguk között, hogy december 12-től minden nap egy visz ajándékokat.

15. Amerikában a háziállatoknak is szokás karácsonyi dalokat énekelni. Képzeld el, ahogy a farmer kimegy a családjával a juhokhoz énekelni!

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló