2 millió ember életét veszélyezteti a Robbanó-tó



A bolygó gyönyörű, de ugyanakkor halálos tavai.Forró-tó (Dominika): A víz hőmérséklete 90 °C. A tudományos magyarázat szerint a tó vize azért ilyen forró, mert egy vulkáni kráterben található, ami folyamatosan hevíti.

Robbanó-tó, Kivu (a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda közötti határ mentén): A tudomány szerint elég egy vulkáni tevékenység, vagy egy kisebb földrengés ahhoz, hogy ez a tó felrobbanjon. A Kivu könnyen megölhet a közelben élő 2 millió embert, mert a víz alatt nagy mennyiségű szén-dioxid és metán található.

Nátron-tó, a „kővé vált élet” (Tanzánia): A vörös színben pompázó tó kővé változtatva sodorja a partra az elhalt élőlényeket. A tudósok szerint a hidrogén és az alkáli só lehetővé teszi a mészkő kialakulását, ami bevonja az elhalt élőlényeket, megakadályozva a szervezetek lebomlását.

Hillier-tó (Ausztrália): A tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy kifejezetten veszélyes tóról van szó, aminek a rózsaszín felszíne különféle mikroorganizmusoknak köszönhető.

Michigan-tó, a tó alján lévő meglepetéssel (USA): Ennek a tónak az esetében olyan erős áramlatok alakulhatnak ki, amelyek könnyen elsodorják az embert a parttól. Ősszel viharos tengerhez hasonlóan hullámzik a Michigan-tó.

Roopkund vagy Csontváz-tó (Himalája): 1942-ben, a brit haderő 200 ember maradványait fedezte fel. A tudósok szerint halálos jégzajlás, dió nagyságú jégdarabok hullása és hóvihar miatt zuhantak le az emberek. A tóban tilos fürdeni, mert nem tudni, hogy még milyen veszélyeket rejt a víz.

Gyilkos-tó, Nyos (Kamerun): 1746 ember halálát okozta a tó, ami körül 1985. augusztus 21-én alakult ki halálos gázfelhő. A tudósok rájöttek, hogy a Gyilkos-tó alatt egy működő vulkán található, amiből szén-dioxid került a vízbe, onnan pedig a felszínre, ahol felhő képződött belőle.

Brosnói-tó, amelyben szörnyeteg lapul, Brosno (Oroszország): A helyiek sűrűn emlegetik, hogy egy ősi gyíkot láttak a tóban. A tudósok már többször próbálták kideríteni a „Brosnói sárkány” kilétét, de eddig nem sikerült nekik.

Arra viszont rájöttek, hogy egyes anyagok lebomlása szén-dioxid kibocsátással jár, ami olyan bugyborékolást okoz, ami képes felborítani egy kisebb hajót.

Kawah Ijen savas tó (Indonézia): Ennek a csodás türkizkék vízfelszínű tónak a vízfelszíne alatt 200 fokos halálos metángáz található, mégis a helyiek védőmaszkok nélkül gyűjtik össze a ként a parton.

Hirtelen-tó” Gafsa (Tunézia): Ez a különleges tó elég rövid idő alatt alakult ki a száraz sivatag közepén. A tudósok szerint szeizmikus tevékenység során alakult ki, ám azt még nem tudják, hogy hogyan jöhetett létre ilyen hirtelen.

A tóba csak saját felelősségre szabad bemerészkedni, mert a víz mérgező algákkal van tele. Emellett a közeli foszfátbányákból származó sugárzó radioaktív anyagok sem teszik vonzóvá a tavat.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló