Anthony Bourdain szerint ezeket a hibákat követik el a turisták



A tévés szerint rengetegen túltervezik a nyaralásukat.Sokan szeretünk utazni, ám míg vannak, akik egy évben többször megtehetik, hogy belföldi vagy külföldi utazásra menjenek, addig mások örülhetnek, ha legalább egyszer sikerül eltölteniük néhány napot az otthonuktól távol.

Turistaként általában szeretjük alaposan megtervezni a pihenésünket, amit mindenki a saját igényei szerint képzel el. Ha a láblógatás mellett, vagy helyett, szívesen megtekintjük a nevezetességeket, próbáljuk megismerni a kultúrát, akkor elkövethetjük azt a hibát, hogy túlzsúfolt programot állítunk össze.

Ennek a következménye, hogy rosszkedvűen, kimerülten mehetünk haza a nyaralásból, ami nem lesz kellemes emlék, pedig éppen az lenne a célja. Anthony Bourdain tévés évente 250 napot tölt utazással, és meglátása szerint a legtöbb turista ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra, pedig ezeket nagyon könnyű elkerülni, ezért most elárulta, hogy szerinte mi a négy leggyakoribb baklövés.

Túltervezett utazás: Azok, akikre egyébként is jellemző, hogy próbálják az életük minden egyes apró mozzanatát megszervezni, az utazáskor jönnek csak igazán lendületbe. Bourdain szerint azok a turisták, akik milligrammra kiszámolják a reggelit, a napi útvonalból pedig egy centit sem engednek, azok biztos, hogy a legfontosabbat hagyják ki az utazásukból, ez pedig a spontaneitás.

A tévés véleménye az, hogy ezek a turisták azért diktálnak ilyen észvesztő tempót, mert szeretnék megnézni az összes látványosságot, ám ezzel a legkisebb esélyt sem adják meg arra, hogy valami izgalmas történjen velük. Bourdain meglátása az, hogy a turistáknak minden esetben készen kellene állniuk arra, hogy egyszerűen eldobják az útitervüket.

Túl nagy a tempó: Bourdain nem szereti a szigorú menetrendet, mert ő a spontaneitásra esküszik. A tapasztalatai szerint a túlzsúfolt útiterv a spontaneitás legnagyobb ellensége, a nagy tempó pedig megnehezíti az élmények befogadását, ugyanis a turisták soha nem fogják igazán megérteni, hogy mit láttak, ha csak egy gyors pillantást vetnek a kötelező festményekre, fotókra, majd mennek is tovább.

A nagy rohanás miatt az emberek nem soha nem hagynak maguknak elég időt arra, hogy megemésszék, amit láttak. Ha csak elszáguldunk a fontos dolgok mellett, akkor soha nem fogjuk azokat befogadni, az utazásban pedig nem lesz semmi élvezet. Bourdain azt tanácsolja, hogy fordítsunk arra időt, hogy leülünk és befogadjuk azt, amit látunk.

Kényelemből valamelyik nagy hotelláncba foglalsz szobát: A szállásfoglalásban általában az anyagiak játszanak szerepet, ám Bourdain szerint az egyforma hotelek helyett jobb egyedibb szállást foglalni vagy lakást bérelni.

TripAdvisor: Bourdain véleménye az, hogy teljesen felesleges arra pazarolni a drága időnket, hogy a TripAdvisor véleményeit olvasgathatjuk. A tévés azt tanácsolja, hogy sokkal jobban járunk, ha specifikus, az utazásnak csak az egyik aspektusára, például az ételre vagy a szállásra, koncentráló oldalt keresünk fel.

Bourdain szerint az Eat Your Wold és az ahhoz hasonló oldalak sem elég hasznosak. Ő azt ajánlja, hogy írjunk egy hamis véleményt a kiszemelt étteremről, és az arra érkező kommentek alapján tájékozódjunk. Bourdain szerint ez a leghatékonyabb módszer.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló