Jadav Payeng a Central Parknál is nagyobb erdőt ültetett Indiában



Igaz történetek bizonyítják, hogy nincs szükség nagy erőfeszítésekre, ha tennénk valamit a Föld megmentéséért.Egy új tanulmány szerint másfél fokban lehetne korlátozni a felmelegedést hétköznapi változtatásokkal, például az utazás módja, a házak fűtése és hűtése megváltoztatásával, vagy azzal, hogy ültetünk néhány fát úgy, ahogy azt az alábbi történetekben is megtették azok az emberek, akik úgy érezték, hogy tenniük kell valamit a bolygóért.

Egy férfi a Central Parknál nagyobb erdőt ültetett Indiában: 1979-ben vágott bele a faültetésbe Jadav Payeng az Északkelet-Indiában található Majuli szigeten azért, hogy megmentse a Brahmaputra folyó által körülölelt szülőföldjét, ami 1917 óta, az erózió miatt, a felére zsugorodott.

Payeng szorgalmasnak munkájának az eredménye az, hogy 1979 óta a Central Parnál is nagyobb kiteljesedésű erdőt ültetett. A csodás környezetben elefántok, tigrisek, orrszarvúak és más állatok találtak otthonra.

A fiú, aki 14 milliárd fát ültetett: A kisfiú Felix Finkbeiner elhatározta, hogy harcolni fog az éghajlatváltozás ellen, ezért fákat kezdett ültetni. A 9 éves gyerek az ENSZ közgyűlése előtt beszélt arról, hogy a körülötte élő felnőttek semmit sem a bolygó megmentéséért, miközben ő és a többi gyerek fogja megszenvedni ennek a szörnyű következményeit.

Finkbeiner így fogalmazott:
„Ha egy majomra bízod, hogy most kér egy banánt, vagy majd később hatot, akkor az első lehetőséget fogja választani. A gyerekek nem várhatnak arra, hogy a felnőttek megmentik a jövőnket. Muszáj a saját kezünkbe vennünk a sorsunkat.”

Finkbeiner megalapította a Plant-for-the-Planet (Ültess a bolygóért) természetvédő szervezetet, ami partneri kapcsolatban áll az ENSZ Milliárd Fa kampányával. A célkitűzésük az, hogy a Föld minden lakója után fejenként 150 fát ültessenek világszerte.

A washingtoni cseresznyefák: Az 1900-as évek elején az amerikai kormánynak dolgozott David Fairchild botanikus, aki többféle növényt és gyümölcsöt honosított Amerikában, köztük a barackot, az avokádót, a pisztáciát, a kelkáposztát és a mangót.

Japán híres cseresznyefáinak szépsége a botanikust is lenyűgözte, ezért rendelt néhányat az otthonába. Fairchild fáit sokan megcsodálták. Ennek nyomán a botanikus úgy döntött, hogy 300 fát a városának, a marylandi Chevy Chase-nek ad.

Később, amikor a kongresszus Washington szépítésén fáradozott, akkor Fairchild tanácsára és az elnök támogatásával, több ezer cseresznyefát rendeltek a fővárosnak.

A férfi, aki egész Londont egy nagy parkká változtatná: A „gerilla fotósnak” Daniel Raven-Ellison felfedezte, hogy a lakóhelyén, Londonban, többi millió fa növekszik. Raven-Ellison részben a fákra hivatkozva próbálja elérni, hogy nemzeti parkká nyilvánítsák a várost, ugyanis úgy véli, hogy a nemzeti park forgalmának újraértelmezése lehetőséget teremtene arra, hogy világszerte több park létesüljön.

Akik életüket kockáztatják a karácsonyfánkért: A kaukázusi jegenyefenyő Európa legközkedveltebb karácsonyfája. A fák jó részét a kontinensen termesztik, de az amerikai Georgiából származó magokat nehéz beszerezni.

A helyiek gyakran védőfelszerelés nélkül másszák meg a hatalmasra nőtt fenyőfákat, hogy leszedjék azok tetejéről a tobozokat. Habár a környéken élőknek ez bevételt jelent, mégis sokan kifogásolják a szüretelést, mert az túlságosan veszélyes.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló