Utazzunk a személyiségünknek megfelelően!



Nem fogjuk szeretni Mallorcát, ha kalandra vágyunk, de Dublin se nekünk való hely, ha lustálkodni szeretnénk.Utazni soha nem késő, ha van rá pénzünk és lehetőségünk, ráadásul ősszel kifejezetten jó ötlet körülnézni az utazási irodák és légi társaságok kínálata között, mert olcsóbban juthatunk el egy-egy külföldi országba.


Nem mindegy azonban, hogy milyen úti célt választunk, hiszen a személyiségünk nagyban befolyásolja, hogy hol fogjuk jól érezni magunkat. Ha például pörgős városnézéssel szívnánk magunkba a tudást, akkor felesleges lenne egy szinte üres szigetre repülnünk.


Ha szeretnénk jól kiválasztani az úti célunkat, akkor tudnunk kell, hogy mi illik a személyiségünkhöz.


Intellektuel: Amennyiben az utazást egybekötnénk a tudásunk gyarapításával, akkor a világirodalom fővárosának kikiáltott Dublin a nekünk való város. Írország fővárosában olyan nagyságok születtek, mint például James Joyce, William Butler Yeats, Samuel Beckett és G. B. Shaw is, ezért nem meglepő, hogy 2010-ben az UNESCO úgy döntött, hogy Dublin megérdemli, hogy felvegyék az irodalmi városok közé.


Ha a városban járunk, akkor mindenképpen térjünk be a Dublini Írók Múzeumába, ahol az elmúlt 300 év irodalmi emlékeit őrzik, de ne hagyjuk ki a Nemzeti Könyvtárat se, hiszen ott a Nobel-díjas költő, Yeates életét és munkásságát ismerhetjük meg egy interaktív kiállítás keretén belül.


Dublinban egyik leghíresebb programja az irodalmi „pub crawl”, ami valójában egy olyan kocsmatúrát takar, aminek a végén mindenki négykézláb mászik. Az irodalmi „pub crawl” szépsége az, hogy két színész elkíséri a turistákat azokra a helyekre, amelyek az ír költők kedvence volt, illetve részleteket adnak elő a művekből. Róma, London, Isztambul és Japán szintén ideális úti cél az intellektuel személyiségű utazóknak.


A romantikus: Ha van párunk, akkor egy közös utazás erősebbé teheti a kapcsolatunkat, valamint új emberekkel ismerkedjünk meg. Ha romantikus személyiséggel áldottak meg, akkor a fények és a szerelem városaként emlegetett Párizs a mi helyünk.


A kivilágított Eiffel-torony, a Szajna-part, a Louvre mesterművei, az ódon épületek és a Moulin Rouge egyaránt táplálja a romantikus lelkületet. Ha ismerjük az Amélie csodálatos élete című alkotást, akkor Párizsban kereshetjük meg a híres domboldalt, a Montmartre-ot.


A hatalmas bazilikát Párizs minden részéről láthatjuk, ám a dombtetőről lesz a legromantikusabb, nem beszélve a szemünk elé táruló csodás panorámáról. Innen még az Eiffel-tornyot is szebbnek fogjuk érzékelni.


Párizs legszebb tere, a Place des Vosges, tökéletes a piknikhez. Szantorini, Velence, Brugge és Buenos Aires szintén ideális helyszín, ha romantikus alkatnak valljuk magunkat.A kalandor: Napjainkban könnyen utánanézhetünk az interneten annak, hogy hol tölthetjük aktívan az utazásunkat. A lelkes kalandoroknak Norvégia jelenti az egyik legjobb helyet, hiszen a természeti adottságai igencsak változatosak. Vannak itt hegyek, fjordok, kanyargó folyók, gleccserek, a városok közelében pedig füves tetejű, színes faházacskákkal színesített tájat fedezhetünk fel. Az országban még mindig érvényben van az Allemannsrett szabály, aminek értelmében engedélyezett az áthaladás, sátorverés és a túrázás bármely műveletlen földterületen.


Norvégia főleg a fjordjainak köszönheti a hírnevét. Ezek közül mindenképpen érdemes megtekintenünk az UNESCO Világörökség részének nyilvánított Geirangerfjordot, a Hjørundfjordot, a Briksdalsbreen gleccsert, illetve a fotósok és madarászok imádott szigetét, a Rundét. Ha kalandorként tekintünk önmagunkra, akkor Egyiptom, Ausztria, Izland és Szlovénia is nekünk való úti cél.


A kényelmes: Abban az esetben, ha nem akarunk túrázni, nincs szükségünk romantikára, és a tudásunkat se bővítenénk, hanem csak kipihennénk a munka okozta fáradalmakat, akkor Mallorca a mi helyünk.


A sokszínű szigeten egyaránt lehetőségünk van arra, hogy a homokos strandon henyéljünk, de ugyanakkor elgyönyörködhetünk a narancsligetek szépségébe, belevethetjük magunkat az éjszakai élet forgatagába, de a kulináris élményeket is átélhetünk.


Mallorca leginkább a mesés strandjainak köszönheti a hírnevét, ugyanis több fürdésre alkalmas, érintetlen partszakasszal büszkélkedhet. A kényelmes személyiségünkhöz kiválóan passzolhat Görögország, Bulgária, Ciprus, Horvátország és Olaszország.


(Forrás: otvenentul.hu)

 

Ajánló

Ajánló