Sikeres újságíró lehet a pszichopatákból



Kevin Dutton, brit pszichológus, a The Wisdom of Psychopats: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success című könyvében összeírta, hogy milyen szakmákban érhetnek el komoly sikereket a pszichopaták.Köztudott, hogy a pszichopaták hadilábon állnak az empátiával, emiatt ők biztos, hogy nem futnak be fényes karriert, ha olyan szakmában helyezkednek el, ahol nagy szükség van az empátiára, ugyanakkor Kevin Dutton brit pszichológus és író összeállított egy listát a The Wisdom of Psychopats: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success című könyvben azokról a munkákról, amelyekben brillírozhatnak a pszichopaták.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy te, vagy a munkatársad biztos pszichopaták vagytok, ha az alábbi szakmák közül választottatok magatoknak hivatást.

Újságíró: Abban az esetben, ha valaki kiváló újságíró szeretne lenni, akkor bájra, fókuszáltságra, figyelemre, cselekvőképességre van igazán szüksége. Ezek a képességek főleg akkor kapnak nagy szerepet, ha az újságírót szorítja a határidő és sokféle információt kell megszereznie. A pszichopatáknak mindez gyerekjáték.

Értékesítő: Azok a pszichopaták, akik a kereskedelemben dolgoznak, szégyenérzet nélkül képesek reklámozni saját magukat, az emberekből pedig kicsalják a kontaktokat. Olthatatlan vágyat éreznek ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénzt keressék, a csapatmunkára pedig képtelenek.

Rendőr: A pszichopaták jellemvonásai közé tartózik, hogy nyomás alatt is képesek hideg fejjel gondolkodni. A rendőrök munkája veszélyes, tehát ott muszáj a legveszélyesebb szituációkban is nyugodtnak kell maradnia az embernek.

Séf: A pszichopaták többsége nem akar kárt tenni másokban, tehát nem arról van szó, hogy élvezik a sok éles kés társaságát a konyhában. A pszichopaták abban a káoszban érzik jól magukat, amiben mások tehetetlenek. Egy hektikus konyha nagyszerű játszótér a számukra.

Ügyvéd: Az önbizalom, a szívtelenség és a csalóka báj mind olyan tulajdonság, ami jól jön, ha az ember sikeres ügyvéd szeretne lenni. A pszichopatákban megvannak ezek a tulajdonságok.

Vezérigazgató: A pszichopaták a stresszes helyzetekben is nyugodtak maradnak, tehát a káoszban sem vesztik el a fejüket. Míg mások nehezen állják meg a helyüket ezekben a helyzetekben, addig a pszichopaták lubickolnak benne. Néhányuk anélkül is sikeres lesz, hogy másokat manipulálna.

Pap: A vallásos szervezetek nagyon könnyen kihasználhatják az embereket, a működésük pedig legitimnek számít. A papnak állt pszichopaták könnyen szerezhetnek olyan szövetségeseket, akikkel szemben fölényben érezhetik magukat, ráadásul olyan információkat gyűjthetnek, amelyekkel felhasználásával irányíthatnak másokat.

Sebész: Aki sebész szeretne lenni, annak ellen kell tudnia állni a stressznek. A sebésznek naponta kell gyors és nehéz döntéseket meghoznia, tehát folyamatos nyomás nehezedik rá. Egy pszichopatának ez is megy.

Médiaszemélyiség a TV-ben vagy a rádióban: Ha nyilvános figyelem irányul valakire, akkor jól jön, ha az illető exhibicionista és nárcisztikus. A pszichopaták nagy nyomás alatt is megőrzik a nyugalmukat.

Köztisztviselő: A pszichopaták különösen könnyen képesek rendet tartani, jól megállják a helyüket krízisben, nem éreznek együtt másokkal, nagyon intelligensek, tehát köztisztviselőként kamatoztathatják ezeket a képességeiket.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló