Halenyvet használnak a sörgyártáshoz



Az élelmiszeripar legfurcsább adalékanyagai.Étkezésnél is felmerülhet bennünk, hogy jobb az áldott tudatlanság, mert talán a jövőben levegőn élnénk, ha minden élelmiszerről pontosan tudnánk, hogy miből készült. Ha úgy érzed, hogy a te étvágyadat nem veheti el az, hogy megtudod, hogy az élelmiszeripar milyen adalékanyagokat használ, akkor nyugodtan olvass tovább!

Halenyv: A sörgyártáshoz a halenyvet, másik nevén vizahólyagot, mint derítőanyagot használják fel. A halenyvet a nagyméretű halak úszóhólyagjából készítik. A vegetáriánusok minden mennyiségben ellenzik ennek a használatát.

Rozmaring: A rozmaringból olyan antioxidánsokat nyernek ki, amelyek képesek megakadályozni a zsírban gazdag termékek, például a chipsek, avasodását, de a mogyorókrémekbe is megtalálható a rozmaringból készült adalékanyag.

Kárminsav: Megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből nyerik ki ezt a vörös ételszínezéket, amivel lekvárokat, fagylaltokat és önteteket készítenek. Amikor piros színezékre van szükséged, akkor a kárminsav a legjobb választás, mert egészséges és ártalmatlan. Ezzel szemben az eritrozin nevű vörös színezék pajzsmirigy túlműködést okoz.

L-cisztein: A muffin, a fánk és a croissant sütésekor keverik a liszthez ezt az anyagot, amitől rugalmasabb lesz a tészta. A ciszteint olyan szerves anyagokból nyerik ki, mint például a kacsatoll vagy az emberi haj.

Arany és ezüst: Az édességek és a sütemények bevonatához használják fel az ezüstöt és az aranyat, de csak a prémium kategóriás termékeknél, mert drága nemesfémekről van szó, amelyek vonzóbbá teszik az édességet.

Annato, az orleánfa gyümölcséből: A sárga és a narancs színű ételszínezéket készítik a trópusi gyümölcs magjából. Az annato illata a szerecsendióéhoz hasonlít. Általában sajt, margarin és más tejtermékek előállításához használják.

Sellak: A nőstény lakktetű fakérget beborító váladékából készül a sellac, ami egy természetes gyanta. Ezt használják fel a jelly beans, a csokoládék és más más édességek bevonatához azért, hogy szép fényesek legyenek.

Latex: A rágógumikat korábban a Sapodilla fa nedvéből készítették, de most már szinte minden rágó alapanyaga a szintetikus polimer. Leggyakrabban ez latex, amit a gumi termékek előállításához is használnak.

Bár nem bizonyított tény, hogy a szintetikus polimerek károsak az emberi szervezetre, mégis a gyártók azt tanácsolják, hogy tíz perces rágás után dobjuk ki a rágót!

Kollagén: Erekből, csontból, bőrből és más testrészből nyerik ki a kollagént, azt az állati fehérjét, amiből később a zselatint készítik. Ez a zselatin a gumicukrok, a lekvárok és a fagylaltok, főleg a gyümölcsös ízek, alapanyaga.


Ananász: A bromelain miatt van szükség az ananászra az élelmiszeriparban, mert ez egy olyan enzim, amely segíti a fehérjék emésztését. Az ananászt főleg a húsiparban használják a szalámik és más húskészítmények előállításához.

Kőszénkátrány: Az alluravörös ételszínezéket kőszénkátrányból állítják elő, és halak, édességek, könnyű alkoholos italok színezésére használják fel az élelmiszeriparban. Bár nem bizonyították be, hogy mérgező adalékanyagról van szó, mégis több európai országban tilos a használata.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló