Hol ünnep még augusztus 20-a?



Indiában, Észtországban, Franciaországban és Marokkóban is fontos nap augusztus 20-a.Magyarországon az államalapításról emlékezünk meg augusztus 20-án, ám a világ több országában szintén jeles napról van szó, hiszen ekkor ünneplik az országuk függetlenségét, a város védőszentjét, vagy például azt a felfedezést, amiből kiderült, hogy a szúnyogok terjesztik a maláriát.

India: 1944. augusztus 20-án született Rádzsív Gándhí, aki 1984-1989 között India miniszterelnökeként dolgozott. Másfél évvel a kormányfői posztról való leköszönése után a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet bombamerényletet követett el, amiben Gándhí meghalt.

A tragédia után megkapta az indiai állam legmagasabb kitüntetést (Bharat Ratna). Emellett az országban minden év augusztus 20-án megemlékeznek a volt miniszterelnökről, akinek tiszteletére a családja, a barátai és az Indiai Nemzeti Kongresszus, aminek a pártelnöke volt, ünnepi műsorokat rendez, feldíszítik a neki felállított szobrokat és megkoszorúzzák a sírját.

Észtország: Először 1918 februárjában vívta ki a függetlenségét Észtország, ahol 22 évig parlamenti demokrácián alapuló köztársaság működött. 1940-ben a Vörös Hadsereg megszállta az országot, és létrehozták az Észt Szovjet Szocialista Köztársaságot.

1991. augusztus 20-án, egészen pontosan 11 óra 2 perckor, az észt parlament bejelentette kilépését a parlamentből, és kikiáltották a második független Észt Köztársaságot. Mivel az észtek kétszer vívták ki a függetlenségüket, ezért évente kétszer, februárban és augusztus 20-án, megünneplik azt.

Franciaország: A középkorban Európa egyik legfontosabb zarándokhelyeként tartották számon a franciaországi Rocamadourt. A történet szerint a sziklákra épített város templomai közül a Szűzanya szentélyt nem Szent Amadour építette. Állítólag ő az, aki Rómában szemtanúja volt Szent Péter és Szent Pál halálának, majd később Rocamadourba utazott, hogy remeteként éljen.

A franciák minden év augusztus 20-án megemlékeznek Rocamadour védőszentjéről, akinek tiszteletére zarándokok érkeznek a városba.

Marokkó: V. Mohammed királyra emlékeznek a marokkóiak augusztus 20-án. Az uralkodó a II. világháborúban megvédte az országban élő 250 ezer zsidót, amikor a nácibarát francia Vichy-kormány erői megszállták az országot.

1953. augusztus 20-án a francia hatóság Korzikára, később Madagaszkárra száműzte V. Mohammed királyt a családjával, ám a marokkói nép nemzeti felszabadító mozgalma olyan nagy lendületet vett, hogy francia kormány kénytelen volt tárgyalásokba fogni.

V. Mohammed 1955-ben hazatérhetett a száműzetésből. A király kormányt alakított Marokkó két legerősebb pártjának képviselőiből.

A „szúnyog napja”: Az összes fertőző betegség közül a malária (mal aria = rossz levegő) okozta a legtöbb emberi megbetegedést. Az időszámításunk előtti II. században élt Marcus Terentinus Varro római tudós azon a véleményen volt, hogy el kell kerülni a szúnyogokkal teli a mocsaras vidékeket.

A XIX. századig rejtély volt, hogy pontosan mi okozhatja a maláriát, ám akkor többen hangoztatni kezdték, hogy a szúnyog lehetnek a terjesztők. 1897. augusztus 20-án Sir Ronald Ross angol orvos rájött, hogy az Anopheles szúnyog nyálában található Plasmodium parazita a szúrás következtében bekerül az áldozat szervezetébe. A felfedezés óta augusztus 20-át a „szúnyog napjakénttartják számon.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló