Lakott társasház hatodik emeletén robog keresztül a metró Kínában



Más országok hétköznapi szokásai, ami a magyarok számára őrültségnek tűnhet.Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, ami a különböző országokra is igaz, hiszen ahány nép, annyiféle hagyomány, hétköznapi szokás létezik, ami néha hasonlít a magyarra, máskor annyira eltérő, hogy nem is tudunk napirendre térni felette.

Ha külföldre utazunk akkor rengeteg olyan őrült dologgal találkozhatunk, ami csak számunkra furcsa, mert a helyiek teljesen hétköznapi hagyománynak, szokásnak tartják azt.

Kína és a metró: Nem mindennapi látványban lehet része annak, aki Chongqing városában jár, ugyanis ott a metróvonal nemcsak, hogy nem a föld alatt, hanem felett jár, hanem még egy társasház hatodik emeletén is keresztül száguld.

A ház nem elhagyatott, de az ott élő emberek már megszokták a zajt, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki örül a különleges metrónak. Az ezzel kapcsolatos kritikák elég vegyesek. Akadnak vélemények, amelyek szerint hihetetlenül különleges a megoldás, míg mások megítélése az, hogy felháborító, hogy egy lakott társasházon vezet át a metróvonal.

A világon egyébként létezik hasonló megoldás. Japánban egy autóút halad keresztül egy irodaházon.

Dél-Korea és a kisbabák: Magyarországon, amikor megszületik egy kisbaba, akkor ő a születése pillanatában 0 éves, és csak 12 hónappal később lesz 1 esztendős. Ezzel szemben Dél-Koreában, amikor a gyerekek világra jönnek, akkor 1 évesek, mert az országban a lunáris újév első napján tölti be mindenki az első életévét, és nem a valósi születésnapján, ezért ekkor ünnepelnek.

Ha tehát egy baba december 29-én született, akkor a lunáris újév első napján már 2 esztendősnek számít, hiába született csak néhány napja.

Ausztrália és a szavazás: Magyarországon mindenki maga dönti dönti el, hogy elmegy-e szavazni, vagy beletörődik abba, amit a többség dönt. Ezzel szemben Ausztráliában annyira komolyan veszik választásokat, hogy megbüntetik azt, aki nem él ezzel a jogával. Aki nem jelenik meg a szavazóurnáknál, annak pénzbírságot kell befizetnie. Habár nincs szó nagy összegről, mégis sok kicsi sokra megy. 2010-ben hatezer ember nem ment el szavazni Tazmániában, ahol a vezetők 26 dollárnyi (7 ezer forintnyi) büntetést szabtak ki mindenkire.

India és egy különös házasság: Indiában a nők dönthetnek úgy, hogy feleségül mennek egy fához. Ennek a különös szokásnak megvan az oka, ugyanis a védikus asztrológia szerint azok, akiknek a születésekor a Mars nagy hatással volt a bolygónkra, nem lesz szerencsés a házasságuk.

A rossz csillagzat alatt született indiaikat Manglinak nevezik, akik közül a nőket sújtja leginkább átok, ugyanis szörnyű betegséget vihetnek a férjük életébe, ezért először hozzá kell menniük egy fához. Ezzel a friggyel átadják a Mars átkát a növénynek.

A frigy után már feleségül mehetnek egy valódi emberhez. Az indiai férfiakra nem vonatkozik ilyen hagyomány, amit inkább a nők vesznek komolyan.

Egyiptom és a közlekedés: Aki járt már Egyiptomban, az tudja, hogy milyen őrült módon vezetnek a helyiek, akik úgy közlekednek, ahogy kedvük tartja, pedig ott is léteznek közlekedési szabályok. Gyakori a gyorshajtás, a záróvonal átlépése és az ehhez hasonló kihágások.

A sofőrök azért nem zavartatják magukat, mert az egyiptomi rendőrök nem foglalkoznak a közlekedési szabályok betartatásával és a jogosítványát sem veszik el annak, aki a szemük láttára követ el valami szabálytalanságot. A közlekedési káosz miatt Egyiptomban gyakoriak a hatalmas dugók.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló