Étkezési szokások miatt nézhetnek ránk furcsán külföldön



Jobb, ha nem kérünk sajtot az olaszoknál, míg az angoloknál a leves kanalazásával kell vigyáznunk.Ha külföldre utazunk, akkor mindig erősen ajánlott az idegen kultúra áttanulmányozása, mert ellenkező esetben igencsak kínos pillanatokat élhetünk át. Igaz ez az étkezésre is, amellyel kapcsolatban az alábbi, itthon normális, szokások miatt nézhetnek ránk furcsán.

Olaszország: Ha nem ajánlják fel, akkor ne kérjünk plusz sajtot, mert ezzel azt üzenjük a szakácsnak, hogy rosszul főz. Az olaszoknak olyan a sajt, mint nekünk a só, ezért jellemző, hogy minden asztalra kitesznek egy kis parmezánt.

Egyesült Királyság: Amennyiben levest eszünk, és meg kell döntenünk a tányért, akkor azt ne magunk felé tegyük, hanem a másik irányba! A kanalazásra is ügyeljünk, mert végig a tányér túlsó oldaláról kell enni. Ezt a szokás Amerikában is él.

Oroszország: Ha elfogyott a vodka, akkor az üres üveget a földre kell tenni, mert a helyi babona szerint balszerencsét hoz, ha az asztalon hagyjuk. Soha ne nyaljuk le a kést és a villát, mert az bennszülöttnek fognak nézni, ráadásul illetlenség olyasmit nyalni, amit az étel felvágására használunk.

Japán: Az evőpálcikával nem adhatunk át ételt másnak, mert az országban ilyen pálcikákat használnak arra, hogy a csontokat körbeadják a temetéseken a hamvasztás után. Ha ugyanezt tesszük a vacsoraasztalnál, akkor meggyalázzuk a japánok temetkezési szokásait és balszerencsét hozunk.

Annak is a temetkezéshez van köze, hogy a japánok, ha a halottaknak akarják felajánlani az ételt, akkor függőlegesen szúrják az evőpálcikát a rizses tálba. Ilyenkor a pálcika az elhunytakért égő füstölőt jelképe. Ha japán étterembe eszünk, akkor ne hagyjuk a pálcikát függőlegesen a tálban, mert ezzel megátkozzuk a hely tulajdonosát. Ez Kínában és Koreában is így van.

Kína: A hosszú tészta a hosszú életet jelképezi, tehát ne daraboljuk fel a forró levesben. Az evőpálcikával ne mutassunk másra az asztalnál, mert ez illetlenség! Ha halat eszünk, akkor ne fordítsuk meg, mert az balszerencsét jelent. Ez a babona a halászok rituáléjából maradt, mert ők soha nem fordították meg a halat a tálalás után, ugyanis féltek, hogy a következő útjukon fel fog borulni a hajójuk. Kínában alulról kell kihúzni a hal húsát.

USA: Indiana közparkjaiban törvény tiltja a dinnye fogyasztást. Ennek oka, hogy a kidobott héjak kiszúrták a szemeteskukákat, és hatalmas rendetlenséget csináltak. A Georgia állambeli Gainesvilla-ben csak kézzel ehetünk csirkét, mert illetlenség az evőeszköz használata.

Tanzánia: Az afrikai országban modortalanságra vall, ha valaki korán vagy pontosan érkezik a vacsorára. Akkor teszünk eleget a helyi protokollnak, ha 15-20 percet késünk.

Korea: Nagyon fontos, hogy mindig várjuk meg, hogy az asztalnál ülő legidősebb személy kezdjen el először enni, mert ez a tisztelet jele Koreában. Mindenki más csak ezt követően állhat neki az étkezésnek.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló