Ezek lesznek 2024 legfontosabb eseményeiMilyen választásokra és témákra lesz érdemes odafigyelni idén?Ázsia: Izgalmas évnek ígérkezik a 2024-es Ázsiában, ahol a világon legtöbben élnek demokratikus, vagy ahhoz hasonló rendszerekben. Az idei politikai események közül a tajvani és az indiai választás emelkedik ki.

Indiában tavasszal közel egymilliárd választó dönthet arról, hogy marad-e az országot tíz éve irányító Narendra Modi a miniszterelnök, vagy valaki más kapja a posztot. Tajvanon januárban lesz a parlamenti- és elnökválasztás, aminek eredménye alapján eldől, hogy a Kínával konfrontatívabb politikát képviselő balközép Progresszív Demokrata Párt vagy az országot alapító, a szomszédjával békülékenyebb hangot megütő Nemzeti Párt kerül-e hatalomra.

Ez a választás már csak azért is fontos, mert a végeredmény komoly hatással lehet a tajvani-kínai, és ezáltal a kínai-amerikai konfliktusra, ugyanis a világgazdasági szempontból nagy szerepet betöltő szigetországot évek óta fenyegeti Kína, az USA viszont stabilan kiállt eddig Tajvan függetlensége mellett.

Európa: Bár Oroszországban is lesz választás 2024-ben, mégis annak eredménye valószínűleg senkit sem fog meglepni, éppen ezért a kontinensünk legfontosabb választási eseményének a júniusi Európa Parlamenti és a brit választás ígérkezik.

Nagy-Britannia esetében könnyen lehet, hogy véget ér a Konzervatív Párt 13 éve tartó kormányzása, aminek legemlékezetesebb momentuma az ország EU-ból való kilépése volt. A gazdasági helyzet, és a párt folyamatos bénázása, abszurd botrányai miatt úgy tűnik az előrejelzések szerint, hogy a Munkáspárt akár kétharmados többséget is szerezhet.

Június elején az EU-ban, így Magyarországon is, választások lesznek, aminek eredménye eldönti, hogy milyen összetételben küldenek képviselőket a tagországok az Európai Parlamentbe. Habár az előrejelzések szerint aligha lesznek óriási fordulatok, mégis az valószínű, hogy erősödni fog az európai jobboldal.

A 2024-es európai politikai változások Ukrajna szempontjáról is lényegesek. Az évnek az EU és az USA is úgy indult neki, hogy még nem hagyták jóvá a Kijev által kért csomagot, aminek hiánya nagy veszélyt jelent az ukrán ellenállásra és gazdaságra.

Amerika: Az amerikai kontinensen Mexikóban, Uruguayban és az Egyesült Államokban tartanak választásokat 2024-ben. Ezek közül a novemberi USA választás lesz a legfontosabb, amely során eldől, hogy Joe Biden marad az elnök, vagy visszatér Donald Trump.

Okkal tartják ezt a 2024-es év legfontosabb és legizgalmasabb választásának, ugyanis elég ritka, hogy a világ legerősebb gazdaságával és hadseregével rendelkező országában egy olyan jelölt indul, akit közel 100 bűncselekmény elkövetésével vádolnak, köztük azzal, hogy puccsot szervezett a legutóbbi választás elvesztése miatt.

A demokratákkal ellentétben, a republikánusok felül akarják vizsgáltatni az Ukrajnának küldendő segélyeket, és sokan attól tartanak, hogy ha Trump lesz az elnök, akkor leállíthatja az országnak küldött katonai és pénzügyi támogatásokat, pedig azok létfontosságúak az Oroszországgal szembeni harcokban.

Ha Trump megnyeri a választást, akkor az egyfelől az amerikai demokráciát, intézményrendszert és az ukrán ellenállást, másfelől az USA és a világ viszonyát is befolyásolhatja. Trump inkább befelé forduló, izolacionista politikát folytat, ezért kevesebb elvi aggállyal fog viszonyulni más országokhoz, mint például Biden, ez pedig félő, hogy meggyengítheti a demokráciákat a világban.

Emiatt főleg Európában aggódnak, ami az USA mellett Ukrajna másik nagy pénzügyi támasza, valamint a NATO legnagyobb haszonélvezője. Ha tehát Trump győz, akkor az jelentős pénzügyi és politikai terheket róhat Európára, aminek gazdasági mutatói már most sem a legjobbak.

A világ: Ahogy az elmúlt években, úgy 2024-ben is azok a témák lehetnek a legfontosabbak, amelyek közös kihívást jelentenek az emberiség számára, így például a mesterséges intelligencia és a globális felmelegedés elleni küzdelem.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló