Tíz építmény, ami a maják titkait őrziMaja piramisokat, szent barlangokat és más különleges helyeket fedeztek fel a régészek és kutatók.Cenote Ik Kil: A Chichen Itza-ból induló turistabuszok legtöbbször megállnak a Cenote Ik Kil-nél, annál a szent barlangnál, amit a maják áldozati rituálékra használtak. Az archeológusok 130 láb mélyen emberi csontvázakra, csontokra és ősi maja ékszerekre bukkantak.

A Mágus piramisa, Uxmal: A 130 méter magas Uxmal a Mágus piramisa öt, az évek alatt egymásra épült, építmény. Az ókori maja legenda szerint a piramist Itzamna építette, aki később a hely istenévé vált.

A maja város, Yaxchilan: Palenque városától négy órányi autózásra, Guatemala határán, találhatóak az ókori város romjai, ahol 50 ősi épület, szobrok és megfejtésre váró hieroglifák állítanak emléket az ősi majáknak.

A feliratok temploma, Palenque: A helyi uralkodó sírja fölé építették a templomot, aminek belső falaira 617 hieroglifát írtak az ősi maják. Az uralkodó kincsekkel és tárgyakkal teli sírját 1949-ben, az egyik kamrában fedezték fel. A turistáknak tilos belépniük a sírba, aminek másolata a mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumban található.

Bonampak falfestményei: A Bonampak elnevezés „festett falat” jelent, napjainkban pedig az egész világon ismerik a gyönyörű falfestményei miatt. Az itt található falfestményeken felfedezhetően a maja uralkodók, táncoló emberek, zenészek, harcok és áldozati rituálék.

A Balancanché barlangok: Maga az elnevezés a „szent jaguár trónbarlangjára” utal, a maják pedig több, mint 3000 évvel ezelőtt vallási szertartásokra használták. 1959-ben a helyi vezető, José Humberto Gómez találta meg az egyik barlangban azt a zárt bejáratot, amely ősi műtárgyakat rejtett. A barlangkomplexum egyik leghíresebb szobája a maja világfát jelképezi.

Kukulkan templom, Chichen Itza: 1880-ban készítették az első fényképet a dzsungelben rejtőző piramisról, aminek 9 platformja, 4 lépcsője és az év napjainak számával megegyező, 365 lépcsőfoka van.

Az őszi és tavaszi napéjegyenlőség idején, 5 óra után, egy kígyó árnyéka látható a Kukulkannál. A közel 3 órán át tartó, több ezer turistát vonzó, jelenség szeptemberben lefelé, márciusban felfelé halad.

A piramis másik különlegessége, hogy a kövek felső rétegének eltávolításával láthatóvá válik egy kisebb piramis, míg abban egy még kisebb harmadik található, aminek belsejében titkos szobát találtak.

A közelmúltban kiderült, hogy a Kukulkan piramis alatt 65 lábnyival, földalatti tó rejlik. A régészek szerint a víz fellazíthatja a talajt, ami miatt előbb-utóbb megsemmisülhet a piramis.

Coba piramis: Az ókori városban található a 135 méter magas piramis, az El Castillo. A hozzátartozó 120 nagyon meredek lépcső megmászása után gyönyörű kilátás nyílik Coba városára.

Az ókori város Tulum: Tulum az egyetlen olyan maja város a Karib-tenger partján, a Yucatan-félszigeten, ami 40 láb magason áll. A többi maja várossal ellentétben, Tulum köré falakat építettek.

A Nagy Jaguar Temploma, Tikal: 1848-ban fedezték fel az ókori maja várost, 1962-ben pedig az uralkodó titkos sírjának bejáratát. A régészek jaguárbőröket, gyöngyöket, ékszereket találtak, az uralkodó mellkasán pedig egy nagyon értékes nyaklánc feküdt.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló