A Dare kő adhat magyarázatot a Roanoke-i telepesek eltűnésére



A kutatók által talált újabb nyomok megfejthetik, de tovább is bonyolíthatják a történelmi rejtélyeket.Ha az iskolapad elhagyása után követjük a történelem kutatásával foglalkozó híreket, akkor nem egyszer találkozhatunk olyan beszámolókkal, amelyek szerint a régészek újabb nyomot találtak, ami vagy megválaszolt egy történelmi rejtélyt, vagy tovább bonyolította azt.

A Dare kő misztérium: Észak-Amerika legrégibb megmagyarázatlan kérdése, hogy hova tűntek az első angol telepesek, a Roanoke-i telepesek. Ezt válaszolhatja meg az a faragott kő, amit 1937-ben egy férfi vitt be az Emory Egyetemre.

A kutatók megvizsgálták a követ, amiről kiderült, hogy Eleanor Dare, az új világban született első babának az anyja, írt üzenetet. A szövegben az állt, hogy az asszony férjét és lányát megölték a bennszülöttek. A követ Dare apjának, az Angliába visszatért, John White kormányzónak címezték.


Arról
még ma sincs egyetértés, hogy a kő mennyire lehet hiteles. Ha kiderül, hogy valódi, akkor ez egy olyan értékes tárgy lesz, ami megoldhatja a Roanoke rejtélyt.

Az ősi „Made in China” címke: Az 1980-as években, Indonézia partjainál, egy halász bukkant rá arra a roncsra, aminek rakománya elefántcsontokat, gyantát és kerámiákat tartalmazott. A hajó vitorlázási dátuma és eredete rejtély.

Az 1990-es években az egyik tanulmányban arra jutottak a kutatók, hogy a hajó a XIII. században készülhetett, de később azt feltételezték, hogy korábban építhették. Az is kiderül, hogy a kerámiákra a „Made in China” felirat állt.

Valószínű, hogy az edények a kínai Fujian tartományhoz tartozó Jianning Fu-ból származtak. A kerámiákon, a kendereken és a gyantán végzett vizsgálatokból kiderült, hogy nagyjából 800 évesek lehetnek.

A Stonehenge eredete: Senki sem tudja, hogy pontosan miért kezdték el építeni a Stonehenge-t. A tudósok szerint a munkálatok 5000 évvel ezelőtt kezdődtek, az évek során pedig több csoport is hozzá tette a magáét.

2018-ban egy régész arra jött rá, hogy a legnagyobb lemezek közül a Sarokkő már a helyszínen lehetett, több ezer vagy millió évvel az emberek megjelenése előtt. A Sarokkő az egyetlen, amihez nem nyúltak szerszámokkal, mert a közelben található gödrök és a kő azt jelzi, hogy csak felemelték. A tudósok arra is rájöttek, hogy a gödrök igazodnak a napfordulóhoz. Valószínűleg anno ez keltette fel az építők figyelmét, ezért kezdtek ott építkezni.

Egy érintetlen római sír: 2018-ban Róma külvárosában vízvezetékeket telepítettek, amikor a munkások egy IV. század eleji sír falába ütköztek. A feltárt kamra belsejében minden tárgy sértetlen volt.

A családi sírban négy ember maradványa pihent, köztük egy nőé. A kamrát „a sportoló sírjának” nevezték el, mert a tárgyak között találtak egy bronzkaparót, amit régen a verejték eltávolítására használtak a sportolók.

Nagy-Britannia legnagyobb római kincse: Eric Lawes egy mezőn sétálgatott az angliai Suffolkban, ahol az egyik barátja elhagyta a kalapácsát. A nyugdíjas kertész nem találta meg a szerszámot, ám ahelyett rábukkant Nagy-Britannia leghíresebb római arany kincseire.

Lawes szólt a hatóságoknak akik megszervezték a több, mint 14 ezer tárgy, köztük érmék, gyűrűk, karkötők, ezüst tárgyak és más értékes dolgok kiásását. 1993 novemberében a római leletek értékét 1,75 millió fontra becsülték. Ezt az összeget a kincs megtalálója, Lawes kapta. A kincs legszebb darabjai és a keresett kalapács a British Múzeumban tekinthetőek meg.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló