A világ legnagyobb rejtélyei és a megoldásuk



A tudósok megfejtették a Bermuda-háromszög titkát, de már az sem okoz nekik fejtörést, hogy mi történt a tunguszkai robbanásnál.A világ legnagyobb rejtélyei alaposan megmozgatják az emberek fantáziáját. Ennek köszönhetően találkozhatunk hétköznapi megoldásokkal, de a földtől teljesen elrugaszkodott elméletekkel is. A következő titokzatos dolgok esetében sokan még mindig keresik a megoldást, pedig a tudósok már rég tudják, hogy mi történt.

A Franklin-expedíció rejtélye: 1845-ben indult el Kanada felé Sir John Franklin az expedícióval azért, hogy összeköttetést találjon a két óceán között. Az angol felfedező 128 fős legénységgel, 3 évre elegendő élelmiszerrel indult el. Később több, mint 30 expedíciót indította, hogy megtalálják az eltűnt felfedezőt és a legénységét, de a keresésben többen haltak meg, mint az expedíción.

Az emberek sokáig találgatták, hogy mi történt, de ma már tudjuk, hogy a konzervdobozok túl magas ólomtartalma volt a felelős a tragédiáért, amiben az is szerepet játszhatott, hogy a korabeli Angliában kiugróan magas volt a légszennyezettség a fejlődő ipar miatt. A legénység tehát már akkor se volt egészséges, amikor elindultak.

A Bermuda-háromszög titka: Sok-sok éve izgatja az emberek fantáziáját a hajókat, repülőket elnyelő terület, ami Florida, Bermuda és Puerto Rico területét köti össze. A magyarázatok között már szerepelt Atlantisz, földönkívüliek, de víz alatti piramisok is. Mások szerint a Bermuda-háromszögben olyan természeti erők hatnak a hajókra, repülőkre, amelyek miatt azok soha nem kerülnek elő.

1975-ben Lawrence David Kusche írása bebizonyította, hogy a Bermuda-háromszögben történt eltűnések oka a kedvezőtlen időjárás, hátrányos körülmények, a roncsok pedig sokszor előkerültek. Az amerikai tengervédelem a saját weboldalán világosan leszögezte, hogy nem ismeri el a Bermuda-háromszög létezését.

III. Richárd angol király halála: Egy 1485-ös csatában halt meg III. Richárd, akinek maradványait 2012-ben találták meg, amikor az angliai Leicesterben egy parkolóban végzetek ásatásokat. III. Richárd Shakespeare a műveiben megalomán, púpos uralkodóként szerepelt. A maradványok vizsgálatából kiderült, hogy a királyt 11 helyen sebezték meg, ebből 9 a koponyát érte, valamit az is biztossá vált, hogy III. Richárd nem volt púpos.

A maguktól mozgó kövek rejtélye: A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban olyan 300 kilós kövek találhatók, amelyek maguktól mozognak, nyomot hagyva a földbe. A kutatók sokáig nem tudták mire vélni a dolgot, a munkájukat pedig nehezítette, hogy a nemzeti park üzemeltetői nem engedélyezték, hogy GPS-nyomkövetőt tegyenek a kövekre.

Egy kutatócsoport kijátszotta a tilalmat azzal, hogy hasonló méretű köveket helyeztek el a területen, hiszen azokra szabadon tehettek nyomkövetőt. A megfigyelésből kiderült, hogy télen víz gyülemlik fel a területen.

Ez a víz éjszaka befagy. A vékony jégréteget a szél képes arrébb fújni úgy, hogy ennek következtében a kövek is elmozdulnak. A folyamat annyira lassú, hogy szabad szemmel nem látható.

A maja civilizáció pusztulása: Parasztlázadás, elvesztett csata, dühös istenek, földönkívüliek és más, egyre elméletek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy miért omlott össze a maja civilizáció. A rejtélyt 2005-ben
oldotta meg Jared Diamond történész, akinek magyarázatát 2012-ben az Arizonai Egyetem tanulmánya igazolt.

A részletes leírás szerint a mezőgazdaság kudarca és az élelmiszerhiány végzett a civilizációval. A maják a saját sorsukat pecsételték meg azzal, hogy kivágták az erdőket, mert ezzel megváltozott a föld napsugár-felszívási képessége. Ennek eredménye, hogy kevesebb volt az eső, a felhőzet, a talaj pedig annyira kiszáradt, hogy képtelenség volt megművelni.A bolsevikok elől elszökő, utolsó orosz cár lányának története: Anna Anderson azt állította, hogy ő Anasztázia Romanov nagyhercegnő, tehát az utolsó orosz cár, II. Miklós legfiatalabb lánya. II. Miklós cár 1917-ben mondott le, majd 1918-ban a családjával együtt lemészárolták a bolsevik lázadók. Anderson állította, hogy rejtélyes jótevők megmentették, és Európába szöktették.

A Romanov-család leszármazottai nem hittem Andersonnak, mégis sokan annyira hittek a nőnek, hogy 1956-ban hollywoodi filmet is forgattak a történetből. Évtizedekkel később, 1991-ben, újra téma lett az ügy, mert egy yekaterinbergi tömegsírból előkerült a legtöbb Romanov földi maradványa.

2007-ben a cár két gyermekének maradványait összehasonlították az uralkodó 1891-ben, egy gyilkossági kísérlet során, összevérzett ingével. A vizsgálat bebizonyította, hogy II. Miklós gyerekei vele együtt meghaltak, tehát Anderson végig hazudott.

Az egyiptomi piramisok építésének rejtélye: A ’60-70-es években még az a teória terjedt el, amely szerint az ókori Egyiptomban az emberi izmok képtelenek voltak megmozgatni a hatalmas tömegű köveket, tehát földöntúli erő volt az egyiptomiak segítségére.

2014-ben az Amszterdami Egyetem kutatói egy ősi sírt vizsgáltak, és rájöttek, hogy a munkások egy, a szánkóhoz hasonló, eszközre rakták a köveket, amelyeken eloszlatták a terhelést, szállítás közben pedig vizet locsoltak, hogy ne csússzon vissza a szán.

Az esernyős ember és John F. Kennedy rejtélye: Egy összeesküvés-elmélet szerint az 1963-as képen látható férfi az esernyőjével jelezte a fegyveresnek, hogy rálőhet Kennedyre. Amikor az 1970-es években az amerikai kongresszus alsó háza újra megnyitotta a nyomozást, akkor Louie Steven Witt bevallotta, hogy ő volt az „esernyős ember”, de senkinek sem adott engedélyt a tüzelésre, ugyanis csak a hecc kedvéért volt nála esernyő.

Witt ezzel akarta kifejezni, hogy nem ért egyet az elnök apjával, aki az Egyesült Királyság amerikai nagykövete volt, és támogatta az akkori brit miniszterelnök, Neville Chamberlain politikáját Hitlerrel szemben. Az esernyőt azért vitte magával Witt, mert arra akart utalni, hogy Chamberlain soha nem jelent meg sehol esernyő nélkül.

A tunguszkai robbanás rejtélye: 1908-ban a Szibéria középső részén található Alsó-Tunguszka és a Léna folyó légkörébe belépett egy égitest, ami tűzgömbbé válva felrobbant. A kutatók sokáig gondolkodtak, hogy mi okozta a robbanást, ami ezerszer nagyobb energiát hordozott magában, mint a Hiroshimára ledobott atombomba. 2013-ban a tudósok bebizonyították, hogy egy meteorit okozta a robbanást.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló