Képtelen elhagyni a lakását az, aki agorafóbiásFurcsa fóbiák, amik megkeserítik az emberek hétköznapi életét.Még a legbátrabb emberekről is elmondható, hogy van valami, amitől félnek, ám a félelmet és a fóbiát nem szabad összekeverni, mert míg a félelem nem korlátoz minket a mindennapi életünkben, addig a fóbia olyan szintű rettegést kelt az emberben, hogy az képtelen élni a hétköznapi életét.

A fóbiák eredete terápiákkal jól felderíthető, hiszen a terapeuta egészen a gyerekkorig vezetheti vissza annak a gyökerét, a fóbia megszüntetéséhez azonban arra is szükség van, hogy a páciens is akarja a tünetek megszüntetését.

A fóbiák közül általában a tériszony, a klausztrofóbia vagy a pókiszony jut az eszünkben, ám vannak olyan különös fóbiák is, amelyek csak azoknak hangzik viccesen, akiknek nem kell azzal együtt élniük.

Agorafóbia: Az emberek általában imádnak kimozdulni otthonról, ám nem az, aki agorafóbiás, mert az a személy retteg az otthona elhagyásától. Ő fél a biztonságos lakásból való kilépéstől, a tágas közterektől, ráadásul némi tömegiszony is vegyül a fóbiájához.

Stasofóbia: Igazi kínszenvedésként élheti meg a mindennapokat az, aki stasofóbiában szenved, mert ez azt jelenti, hogy az illető fél a felállástól, a sétálástól és mindentől, amit állva kell csinálni.

Genufóbia: A térdektől való félelmet nevezik genufóbiának. A nyár kifejezetten szörnyű időszak lehet a genufóbiás számára, hiszen mindenhol csupasz térdekkel találkozik, ráadásul bármennyire utálja a látványt, a tekintete mégis mindig a térdekre vándorol.

Atelofóbia: A tökéletlenségtől való félelmet jelenti az atelofóbia. Aki ebben szenved, az folyamatosan megkérdőjelezi önmagát, rögeszméjévé válik, hogy semmi sem túl jó, amit csinál, gyakran pedig neki sem kezd a dolgoknak, mert bebeszéli magának, hogy biztos elrontaná. Az atelofóbia enyhébb változatát az önbizalomhiányhoz hasonlítják.

Aibofóbia: A palindromoktól való félelmet nevezik aibofóbiának, vagyis az ebben szenvedő személy retteg a szójátékoktól, azoktól a szavaktól, amelyek visszafele ugyanazt jelentik, de azoktól a szókapcsolatoktól, szavaktól is fél, amelyek visszafelé olvasva is értelmesek.

Xanthofóbia: A citromsárga színtől való rettegést jelenti a xanthofóbia.

Psicislegatusfóbia: A psicislegatusfóbiás attól retteg, hogy egy titokzatos hal követi.

Siderodromofóbia: Sokan imádnak vonatozni, főleg akkor, ha nem munkába ingázásról van szó, hanem arról, hogy kirándulni, bulizni mennek a barátokkal. Ha azonban valaki siderodromofóbiában szenved, akkor az illető szorongani, reszketni kezd a vonat látványától, és minden mástól, ami csak egy kicsit is vonatra emlékezteti.

Termoliafóbia: A nyári meleg napsugaraitól és általánosságban véve a napfénytől is fél a termoliafóbiás.

Arachibutyrofóbia: Az arachibutyrofóbiás attól retteg, hogy mogyoróvaj ragad a szájpadlására.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló