Bonyolult műtéteket hajtottak végre az ókori egyiptomiak



Az archeológusok szerint nem sokban különböztek az ősi egyiptomiak a XXI. századi emberektől.Ha az ókori Egyiptom kerül szóba, akkor általában mindenkinek az jut az eszébe, hogy vajon hogyan építették a piramisokat. Az archeológusok szerint azonban nem ez az egyetlen csodálatos dolog, amire már az akkor élt emberek is képesek voltak, sőt, néhány dologban nem is nagyon különböztek az ókori egyiptomiak a XXI. századi emberektől.

Zárták az ajtókat: Mindegy, hogy ókorról, a középkorról, vagy 2017-ről van szó, mert az embereknek mindig védeniük kellett a tulajdonukat. Valószínűleg emiatt döntöttek a zár használta mellett az ókori egyiptomiak és kínaik, Az egyiptomi ajtók esetében fából készültek a zárak.

Meteoritokból nyertek ki vasat: Egy ősi síremlék vizsgálatánál találták meg a tudósok azokat a fémes gyöngyöket, amelyek egyedülálló felfedezésnek számítanak, mert az egyiptomiak csak 2000 évvel később kezdtek fémet olvasztani. A hieroglifák szerint ezek a gyöngyök az égből jött fémből készültek, tehát meteoritból készülhettek.

Antibiotikummal gyógyítottak: Hivatalosan csak a XX. században ismerte fel az orvostudomány az antibiotikumok gyógyító erejét, ám kiderült, hogy már az ókori egyiptomiak is kísérleteztek ezzel, ugyanis penészes kenyeret használtak a sebek kezelésére.

Tekéztek: Kairó mellett található az az ősi város, amelyben a tudósok egy olyan játéktermet találtak, ami az időszámításunk előtti 3200-ból származott. A játékteremben talált különböző méretű golyóknak a tetején kis lyukak voltak az ujjak számára. Valószínűleg a játék nem úgy működött, mint a mai, de az biztos, hogy hasonlított a napjainkban ismert bowlingozásra.

Az ókori egyiptomiak találták fel a fogkrémet: Az időszámításunk előtti 5000-ben különböző agyagokat, például tojáshéjat és habkövet, morzsoltak össze az egyiptomiak, hogy ezzel a porral mossanak fogat.

Bonyolult műtéteket hajtottak végre: A múmiákat vizsgáló tudósok rájöttek, hogy az ókori egyiptomiak fejlett és egyedülálló gyógyászati ismeretekkel rendelkeztek, ami nagyon hasonlított a mai gyakorlatra.

A múmiákon olyan műtétek nyomait találták, ami az ókori orvosok számára komoly kihívást jelenthetett. A tudósok találtak például szívbillentyű beavatkozásra és szervátültetésre utaló bizonyítékokat.

Ők késztettek elsőként sört: Az ókori egyiptomiak nagyon járatosak lehettek a sörfőzésben, ugyanis a tudósok rájöttek, hogy a piramisok építőinek napi munkáját 4-5 liter sör volt a fizettsége.

Megalakították a világ első rendőrségét: Időszámításunk előtt 2050 és 1800 között hozták létre a világ első rendőrségét. Az egység idegen zsoldosokból és a leghűségesebb harcosokból állt. Az ókori egyiptomi rendőrség majmokat és kutyákat is alkalmazott. Az egyiptomi rendőrök a templomokat, a városi köztereket, a legbefolyásosabb embereket és a karavánokat védték a bűnözőktől.

Kezelték a szemeket: Mindennapos betegség volt az ókori Egyiptomban a különféle szemfertőzés, amit sokféleképpen kezeltek. Ilyen gyógymód volt például a baktériumos festék használata. Egy másik gyógymódot az emberi agyból nyerték ki.

Ennek a leírása így szólt:

„Szedje két részre az emberi agyat! Az egyik felet keverje össze mézzel, és esténként kenje a szemre! A másik felet szárítsa ki, és reggel használja!”

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló