A híres szimbólumok valódi jelentéseGyakran félreértelmezzük a mindennapokban használt jelképeket.A vörös kereszt: A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a jelképe Svájc lobogója. A muzulmán országokban a Vörös Félhold jelenti az ingyenes segítségnyújtást, mert nem akartak kereszténységre utaló jelképet használni. Izraelben a Vörös Kristály jelképet használják.

Élet csillaga: A sürgős orvosi segítség szimbóluma a kék Élet csillaga Amerikában és más országokban. A sugarak mindegyike a sürgős orvosi segítség egy-egy funkciójára utal: észlelés, jelentéskészítés, válaszadás, helyszíni gondozás, ápolás a mentőautóban és a végleges ellátás. A középpontban Aszklépiosz, az orvostudomány görög istenének botja látható.

Borbély oszlopok: Európában, Amerikában és néhány ázsiai országban a fodrászatok jelképe a piros, kék és fehér pózna. A múltban a borbélyok egy szintig orvosoknak számítottak, ezért a vörös a vérre, a fehér a kötésre utal. A később hozzáadott kék szín eredeti jelentését senki sem tudja.

Hamsa: Fatima kezének is nevezzük az áldás jelét, a Hamsa szimbólumot, ami a zsidó és az arab kultúrában az egyik legnépszerűbb jelkép, ami kapcsolatban állhat a Hamsa és a pálma alakú mano pantea, ókori római és egyiptomi talizmánnal. A kereszténységben csak később jelent meg.

Ikhthüsz: Krisztus ősi szimbólumának betűinek jelentése egyesével Jézus, Krisztus, Isten Fia, (a) Megváltó, ám valójában a görög „ΙΧΘΥΣ” halat jelent, mert amíg a keresztény vallás nem volt elfogadott, addig Jézus nevét tilos volt nyíltan leírni.

A görögöknél az ikhthüsz anyaméhet is jelent, régen pedig a görög Aphrodité és egyiptomi Ízisz istennő szimbóluma volt.

Szent Péter keresztje: A keresztényellenes jelnek van egy másik jelentése is, ugyanis Péter apostolt ugyanúgy keresztre feszítették, mint Jézust, de fejjel lefelé, mert azt mondta, hogy nem érdemli meg, hogy ugyanúgy haljon meg, mint Jézus.

Play, pause, és stop: Senki sem tudja, hogy pontosan kinek köszönhetjük ezeket a jeleket. Az egyik elképzelés szerint Wassily Kandinsky művész, a másik szerint Rain Wersem, az első kazettás lejátszók egyik alkotója találta ki.

A „stop” és a „play” szimbólumának magyarázata az, hogy a négyzet egy stabil forma, a háromszög viszont a mozgást, előrehaladást jelképezi. A zenei jelzések esetében a szüneté a „сaesura”-ból származik. A „rekord” azért piros, hogy senki se nyomja meg véletlenül.

Kártya jelképek: A kártyalapokon stilizált képek láthatóak bizonyos tárgyakról, de senki sem tudja, hogy pontosan miért. Ami biztos, hogy a játékkártyák Kínából érkeztek Európába. A lapokon szereplő tárgyak talán foglalkozásokra utalnak, vagyis: a nemes (botok), a klérus (kupák), a kereskedők (érmék) és a hadsereg (kardok).

Olimpiai gyűrűk: A színes olimpiai gyűrűkről sokan úgy tudják, hogy az öt kontinenst szimbolizálja, ám kiderült azonban, hogy Pierre de Coubertin báró, a modern olimpiai játékok alapítója valójában azt akarta üzenni, hogy minden ország zászlajának színe benne van a gyűrűk és a háttér fehér színében, vagyis azt jelképezi, hogy mindenki benne van a játékokban.

Triquetra: Az európai bronzkorkorban a triquetra segítségével tájolták be a Nap helyzetét (napkelte, delelő és naplemente) az égbolton, de a holdfázisokat is ezzel határozták meg. A szó jelentése „háromszög”.

Koponya és csontok: A halál szimbólumának hiszik, pedig az öröklétet és az újjászületést is jelképezi, ugyanis a csontok nem bomlanak le a halál után. Ez a oka annak, hogy ez a szimbólum látható az európai temetők kapujában.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló