A tudomány szerint működhetne a Bosszúállók terve?



Figyelem, spoilerbe futhatsz, ha még nem nézted meg a Végjátékot!Ha már megnézted a Bosszúállók: Végjáték című filmet, vagy számodra nem jelent problémát, hogy idő előtt megtudod a hősök tervét, akkor bátran olvass tovább, és derítsd ki, hogy a tudomány lát-e esélyt arra, hogy a valóságban is működjön a Bosszúállók terve!

A Végtelen háború befejezése óta mindenki tudta, hogy a szuperhősök többsége nem fog belenyugodni a történtekbe, sokan pedig biztosra vették, hogy az időutazás lesz a megoldás, ám a múltba való utazás nem volt olyan egyszerű, mint például a Vissza a jövőbe című filmben.

A Végjátékban egy olyan tervvel álltak elő a főszereplők, aminek alapja a kvantumfizika, majd érkeznek az olyan tudományos kifejezések, elméletek, problémák, amelyekről talán még soha nem hallottál.

Ami biztos, hogy csak a Végtelen Kövek segítségével fordítható vissza a Thanos által okozott pusztítás. Eddig egyszerű lett volna a történet, ám kiderül, hogy az Őrült Titán elpusztította a Végtelen Köveket, amik a jelenben már nem, csak a múltban léteznek. A Bosszúállók dolga az, hogy egyszerre több helyen és időben jelenjenek meg a múltban, hogy visszaszerezzék a köveket.

De vajon tényleg lehetséges utazni az időben? Albert Einstein több, mint 100 éves relativitás elmélete szerint nemcsak lehetséges, hanem viszonylag egyszerű is. Eszerint, ha a sebességünk megközelítené a fénysebességet, akkor elméletileg több millió évet utazhatnánk előre az időbe.

A múltba való visszautazás már nem ennyire egyszerű. Az ezzel kapcsolatos egyik legfőbb logikai buktató az, hogy amennyiben visszautaznánk a múltba, és megölnénk például a nagyapánkat, akkor ő soha nem jönne össze a nagyanyánkkal, tehát végül mi magunk se születnénk meg, vagyis összeomlanának az időutazás ok-okozati tényezői, hiszen hogyan mennénk vissza, ha meg sem születtünk?

A tudósok már több elméletet is felállítottak az időhurkokkal (avagy zárt időszerű görbékkel) kapcsolatban. Vannak, akik szerint fizikai képtelenség, hogy ilyen hurkok kialakuljanak, ezért az időutazás úgy, ahogy van, képtelenség. Ugyanakkor Einsteinnek hála tudjuk, hogy a fekete lyuk belsejében a tér és az idő fogalma is új értelmet nyer.

Marty McFly-tól azt tanultuk, hogy amennyiben valamit megváltoztatnak a múltban, akkor az egy teljesen új idővonalat és univerzumot hozna létre. Ezt a problémát próbálják kiküszöbölni a Bosszúállók azzal, hogy a köveket elhozzák a múltból a jelenbe, majd a használatuk után visszaküldik őket pontosan oda, ahonnan elhozták azokat. Ez vajon működhet?

A Végjátékban gyakran szóba kerül a kvantummechanika, amivel kapcsolatban felmerül egy elmélet, amivel elkerülhető lenne a nagypapa időparadoxon. A kvantummechanikában soha nem tudhatjuk az atomok pontos helyét, és csak abban lehetünk biztosak, hogy van arra esély, hogy az általunk vélt helyen vannak.

A filmben többször elhangzik David Deutsch neve, ugyanis a brit fizikus volt az, aki ezt az elméletet ötvözte a „sok világ”-interpretációval. Ez abban segíthet, hogy elkerüljük az időparadoxont, vagyis visszautazhatnánk a múltba, hogy megöljük a nagyapánkat, de abban nem lehetnénk biztosak, hogy ezzel megszűnt az ok-okozati hurok.

Habár a tudomány ezt az elméletet sikeresen bebizonyította, mégse felejtsük el, hogy ez sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy azt a Végjátékban mutatták!

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló