Ezeket érdemes tudni az X-Men: Sötét Főnixről



Ismerd meg jobban a június 6-án érkező filmet!Az alapok: A Marvel Univerzum egyik legnagyobb hatalmú és legveszélyesebb entitása a Főnix-erő, ami teremtés és az érzelmek megtestesülése, célja pedig az, hogy elpusztítson minden régit és elhasználódottat, hogy ezzel helyet csináljon az újnak, ami a régi helyett fejlődhet.

A Főnix-erő gyakran egyesül hús-vér létformákkal, amik közül Jean Grey a kedvence, hiszen a mutáns ereje olyan hatalmas, hogy azzal megmentheti, de el is pusztíthatja az egész világot.

Sötét Főnix képességei: A Főnix-erő szinte végtelen hatalommal rendelkezés, képes magába szívni a környezetében lévő energiákat is, az olyan lények életerejét is, amik valójában még nem léteznek. Amikor a Főnix-erő rendelkezik minden képességével, akkor képes bejárni a galaxist, egész bolygókat és teljes naprendszereket pusztíthat el.

A Főnix-erő fejlett intelligenciával és olyan kozmikus észlelési képességgel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy tisztában legyen minden eseménnyel, ami a Marvel Univerzumban történik.

A Főnix amolyan érzelmi parazitaként szállja meg a halandó gazdatesteket, hogy azok érzéseiből és vágyaikból táplálkozzon. Az egyesülés után a gazdatest ereje jelentősen megnő. Amikor a Főnix távozik a gazdatestből, akkor képes hátrahagyni az ereje egy részét, még akkor is, ha élettelen tárgyról van szó.

Eredet és háttér: A Főnix-erőt 1976-ban mutatta be Chris Clemont író és Dave Cockrum rajzoló az Uncanny X-Men 101. számában. Ebben a történetben majdnem elpusztult az egész X-Men, mert egy meghibásodott űrhajó fedélzetén tartózkodtak, ám Jean Grey képességei hirtelen megsokszorozódtak, és megmentette a hajót attól, hogy a Hudson folyóba csapódjon.

Ez a füzet egy olyan rejtélyt indított útjára, ami több éven keresztül bontakozott ki az Uncanny X-Men további lapjain. Később az X-Men megismerkedett Lilandrával és a Shi'ar Birodalom egyéb tagjaival, akik elárulják, hogy mi a Főnix-erő, és az milyen kapcsolatban áll Jeannel, aki eleinte az univerzum szolgálatába állította a szinte határtalan erejét.

Idővel azonban Jean felett eluralkodtak a képességei és az érzésekre éhező Főnix. A helyzeten rontott, hogy megjelent a Hellfire Klub, egy mutánserőkkel foglalkozó gonosz elit szervezet, ami a saját javára akarta fordítani a Főnix-erőt.

A Hellfire Klub befolyásának hatására Jeanben elszabadult a Főnix ereje, és végül megszületett a Sötét Főnix, aminek első dolga a teljes D'Bari csillagrendszer elpusztítása volt. A több milliárdnyi ember életet követelő rombolás kivívta a Shi'ar Birodalom és Lilandra királynő elitőrségének haragját, ám az X-Men tagjai úgy döntöttek, hogy nem adják ki Jeant.

A bűntudattal küzdő Jean azonban feláldozta magát, hogy így mentse meg a galaxist a Sötét Főnix haragjától. Jean önfeláldozása azonban nem jelentette azt, hogy ezzel véget ért a Sötét Főnix/Jean Grey szága, ugyanis Jean visszatért az X-Men képregényekbe, amelyekből kiderült, hogy a Főnix csak lemásolta a nő alakját, míg az igazi Jean kómában feküdt a Hudson-öböl mélyén.

A későbbi képregények alaposan körbejárták a Főnix-erő és a Grey/Summers család kapcsolatát. Egy közelmúltban megjelent Bosszúállók történetből az derült ki, hogy a Főnix-erő egymillió évvel ezelőtt szállta meg az első emberi gazdatestet, amivel csatlakozott Odin ősi Bosszúállók csapatához.

Később Jean ismét összekapcsolódott a Főnixszel, majd megint meghalt az Új X-Menben, ám A Főnix visszatérése minisorozatban Jean hivatalosan megszabadult a Főnix-erőtől, talán most már végleg.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló