Ne sértsd meg az egyes vallások követőit, ha nyaralsz!



Tartsd be az előírásokat, ha templomba, szent helyekre látogatsz!Függetlenül attól, hogy vallásos-e valaki, vagy sem, nyaraláskor sokan szeretnek ellátogatni azokba a templomokba, szentélyekbe, amelyeket az úti könyvek, magazinok, tévéműsorok vagy ismerősök ajánlottak.

Sok turista azonban hajlamos úgy felkeresni a vallási helyszíneket, hogy nem foglalkozik azzal, hogy milyen szabályokat kellene betartania, pedig ezeket az előírásokat azoknak sem szabad megszegniük, akik nem hívők, ugyanis ezzel akaratlanul is megsértik az egyes vallás követőit.

Ha a nyaralásod ideje alatt te is úgy tervezed, hogy felkeresed a vallási helyeket, akkor tartsd be az alábbi szabályokat!

Megfelelő öltözet: Vannak templomok, amelyek esetében előírják, hogy milyen öltözetben szabad belépni.

A görög templomokba a nők kendőt viselnek, de például a Meteroákon a hölgyeknek tilos a belépés. A görög templomba illik egy kis gyertyát vinni, és meggyújtani azt, ugyanis ez az áldozat egyik módja.

A hindu templomokban a nőknek hosszú szoknyát kell viselniük, a vállukat pedig mindenképpen el kell fedniük. A férfiaknak minimum rövid ujjú inget kell felvenniük. Mivel a hindu templomokban általában a földön ülnek, ezért olyankor el kell takarni a lábat. A lábfejet soha nem szabad mások és az istenszobrok felé mutatni. Emellett a hindu templomokban gyakoriak az étkezések, ami esetében, ha hely vegetáriánus, akkor azt a turistáknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A zsidó templomok esetében a nők alapvetően bármilyen öltözetben beléphetnek, de a túl kivágott ruha mindenhol illetlenségnek számít. A férfiak csak akkor léphetnek be a zsinagógába, ha kis papír, vagy textil fejfedőt viselnek.

A buddhista imahelyeken illő áldozati ajándékot vinni az istenségnek, így például füstölőt, virágot, rizst vagy magvakat. A szentélyekben csak mezítláb szabad belépni. A meditáló szerzeteseket nyakló nélkül, esetleg a teljes csoporttal együtt való fényképezése illetlen és sértő dolog, viszont a türelem jegyében ezt nem teszik mindig szóvá. A buddhizmus esetében is akadnak olyan rendek, ahova nők nem léphetnek be, illetve nők nem érinthetik meg a szerzeteseket.

Az iszlám vallás templomaiban, vagyis a meccsetekben, a nőknek a fejkendő, a hosszú ujjú ruha, hosszú szoknya, vagy nadrág az engedélyezett öltözet. A férfiak esetében illetlenség rövid ujjú inget viselni, de ezt a szabályt nem veszik mindenhol olyan szigorúan. A látogatók csak mezítláb léphetnek be a mecsetekbe, sőt, illő követni a mosakodó helyiek szokását, a tradicionális mosakodást.

Istentiszteletek: A turizmusnak semmi keresnivalója az istentiszteleteken. Ez alól csak az lehet kivétel, ha részt akarsz venni azon, ám ilyenkor tilos fényképezni, mászkálni, beszélgetni. Sok helyen ilyenkor be sem engedik a látogatókat.

Csend: A katolikus, az evangélikus és a református templomok bejáratánál található a „Silencium” felirat azt jelenti, hogy „csendesen”. Ennek értelmében a templom csendjét nem illik nevetéssel, hangos beszéddel, kopogó cipővel megzavarni, de a perselybe is jobb, ha nem dobsz aprópénzt, mert azzal is csak megzavarnád a csendet.

Emellett udvariatlanság bekukucskálni a gyóntatófülkébe, vagy a túl közel lépéssel megzavarni azokat, akik a kis beugrókban felállított szentképek, szentek szobrai előtt imádkoznak.

(Forrás: harmonet.hu)

Ajánló

Ajánló