A legnagyobb különbségek az Az – Második fejezet és könyv között



Spoileres írás arról, hogy az adaptáció miben tér el Stephen King regényétől.A Chüd-szertartás: A filmben Mike Hanlon egy vízióban látja a rituálét, amit egy olyan indián szertartásként fest le Billnek, amivel foglyul lehet ejteni Azt. Ezzel szemben a könyvben Bill Az ősellensége, a Maturin nevű kozmikus teknős segítségével tudja meg, hogy Az ellen egy olyan szertartás válhat be, amely esetében először egymás nyelvébe kell harapniuk a lénnyel, de nem fizikailag, hanem az elméjükben, majd viccmesélésben kell legyőzni Azt.

A filmes megoldásban azonnal kiderül, hogy a rituálé nem működik. A szereplőknek csak a félelmük legyőzésével sikerül legyőzni a lényt, akit emberi méretűre kell zsugorítani, hogy ki tudják tépni a szívét, amit aztán összezúzhatnak.

A könyveben szinte minden az elképzelések szerint történik. Bill gyerekkorában, majd felnőttként is megküzd Azzal, de a második alkalomnál már Richie segítségére szorul, aki így megmutathatja a védjegyévé vált humorát. A könyvben Bill robbantja szét Az szívét, a filmben közösen ölik meg a démont.

A film és a könyv között az is nagy különbség, hogy a regénnyel ellentétben Az nem változik teljesen pókká, ugyanis megtartja a bohóc arcát, és az sem derült ki, hogy nőstény, vagy legalábbis feminin lény, aki tojásokat rakott a barlangba. A regényben Ben elpusztította a tojásokat.

A filmben a pók felnyársalja Eddie-t az egyik lábával, míg a könyvben a leharapta a karját.

Az epilógus: Az Az – Második fejezet legvégén Bill befejez egy új könyvet, Mike elhagyja Derryt, Ben és Bev egymásra talál, Richie pedig újra bevési Eddie monogramját a sajátjával együtt a régi helyükre.

Mindeközben a korábban öngyilkos Stan Uris narrálja a búcsúlevelét, amit a Vesztesek Klubjának írt. A könyvben nem szerepelt ilyen levél. Helyette Mike kórházban írt naplója olvasható, amiből kiderül, hogy Ben és Bev elutazott Nebraskába, Richie Kaliforniában él, Bill pedig a felesége, Audra gondját viseli, akit egy biciklizésen sikerült visszahozni a katatón állapotból.

A naplóból kiderült, hogy Mike siet az írással, mert megint kezdenek mindent elfelejteni, ahogy a gyerekkoruk részleteit is elfelejtették az elmúlt években, és mivel ez alól most Mike se kivétel, ezért ő ebből arra következtet, hogy Az teljesen elpusztult, ezért nincs szükség arra, hogy emlékezzen rá.

A filmben a Vesztesek Klubja elfelejtette Pennywise-t annak két felbukkanása között, de a Második fejezetben Az elpusztíthatatlansága miatt, megmaradnak az emlékeik.

A végső összecsapás: A könyvben párhuzamosan olvasható az, hogy a Vesztesek Klubja gyerekként és felnőttként is szembenéz Pennywise-zal. Mivel a film első fejezetében lezajlott a gyerekek harca, így egyértelmű volt, hogy az Az – Második fejezetben csak a felnőttek fognak harcolni, leszámítva azt, amikor Beverly lidércfénybe került, ami egyébként a regényben nem történt meg.

A harcban szereplők személye se azonos a könyvvel. A filmben Bill, Beverly, Ben, Richie, Mike és Eddie megy a csatornába a Neibolt-házon keresztül. A könyvben Mike nincs ott, mert Henry Bowers megsebesítette, ezért kórházba került.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló