Macskát lőttek fel az űrbe a franciák



Ismerd meg a történelem leghíresebb macskáit!Az első űrutazó: A Szovjetunió kutyákat, az USA csimpánzt küldött az űrbe, ezért Franciaországban úgy döntöttek, hogy ők is kipróbálják az állati űrprogramot. A franciák először patkányt lőttek ki az űrbe egy rakétával, majd 1963. október 18-án egy macskát választottak 13 társa közül.

A Párizs utcáin kóborló Felix fejére az agyát vizsgáló elektródákat erősítettek, majd elküldték az állatot a 210 kilométeres űrutazásra, amit a macska jól viselt. Egyes információk szerint valójában nem is Felixet lőtték ki a Véronique AGI rakétával, mert ő előző nap elszökött a bázisról, ezért kerestek helyette egy másik kóbor nőstényt, aki a Felicette nevet kapta.

Az, hogy végül melyik állatot küldték az űrbe, az eredményen nem változtat, vagyis azon, hogy a franciák küldtek először macskát az űrbe, majd sértetlenül vissza is hozták onnan. Később bélyeg is készült az űrutazó cicusról. 

Az egérmészárló: Skóciában, a Glenturret szeszfőzdében élt a Towser névre keresztelt macska, aki élete 24 éve alatt 30 000 állattal végzett. Az áldozatai között főleg egerek voltak, de előfordultak patkányok és nyulak is. Az 1963 és 1987 között vadászó Towser eredménye bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, halála után pedig szobrot kapott a szeszfőzdénél.

Schrödinger elmélete: Erwin Schrödinger gondolatkísérletéről mindenki hallott, éppen ezért neki köszönhetjük a történelem egyik leghíresebb, de a valóságban soha nem létező macskáját. Schrödinger úgy magyarázta az elméletét, hogy megkérte a hallgatóságot, hogy képzeljenek el egy dobozba zárt macskát, aki mellett radioaktív anyag, egy Geiger-Müller-számláló és egy méreggel teli fiola van.

Az elmélet szerint a radioaktív anyag percenként 50 százalékos valószínűséggel bocsátott ki magából alfa részecskét. Amennyiben az egy percre bekapcsolt számláló éppen érzékeli az atom bomlásét, akkor egy kalapács eltöri a méreggel teli fiolát, az elképzelt macska pedig elpusztul. Vagyis fele-fele a valószínűsége annak, hogy a cica túléli a kísérletet vagy elhalálozik, ám ez csak akkor derül ki, ha a dobozt kinyitják.

Mohamed megmentője: Törökországban úgy tartják, hogy annak, aki megöl egy macskát, egy mecsetet kell építenie azért, hogy elnyerje Allah bocsánatát. Ennek a hiedelemnek a hátterében az a történet áll, amely szerint Mohamed próféta tiszta állatoknak tartotta a macskákat, akik őrzik az embereket.

A legenda szerint egyszer egy Muezza nevű macska megmentette a próféta életét azzal, hogy figyelmeztette, hogy egy kígyó meg akarja marni. Mohamed hálából háromszor megcirógatta a macska hátát, hogy ő és a fajtársai mindig a talpukra essenek, valamint kijelölt nekik egy helyet a Paradicsomban.

Állítólag Mohamed annyira tisztelte Muezzát, hogy amikor az a ruhája ujján aludt, akkor nem ébresztette fel a következő imádságnál, hanem inkább óvatosan levágta a ruhájából azt a részt, amelyen a kedvence feküdt.

Az izlandi karácsonyi cicarém: A történelem leghíresebb macskái közül nem maradhat ki az izlandi Jólakötturinn, avagy Yule, a hatalmas, gonosz, emberevő rémmacska. A hiedelemnek sokféle verziója létezik, de ezek közül a legismertebb az, amivel a gyerekeket próbálják rávenni arra, hogy jól viselkedjenek, mert az az izlandi csemete, aki lusta és nem végzi el a házi feladatait karácsonyig, nem kap ajándékba új ruhát, ami azt jelenti, hogy Yule gyomrában végzi. Ezek után nem csoda, hogy az ünnepekkor fellendül a ruha-adományozás Izlandon.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló